Министарство одбране Републике Србије
 
14.05.2024.

Обележен јубилеј 160 година правне службе Војске Србије



Свечаност поводом Дана правне службе и 160 година њеног постојања одржана је данас у Дому Војске Србије у Нишу.

Честитке поводом обележавања Дана правне службе упутили су министар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.
 
У свом обраћању, в. д. секретара Министарства одбране Небојша Николић осврнуо се на резултате рада припадника правне службе у години за нама, нагласивши да су закључно са априлом 2024. године активно учествовали у изради 77 прописа из надлежности Народне скупштине, председника Владе Републике Србије, министра одбране, председника Републике и врховног команданта Војске Србије, што је изузетно сложен и одговоран рад.
 
- У току 2023. године интензивиран је рад на припреми новог Закона о здравственој заштити и здравственом осигурању војних осигураника којим желимо да уредимо ову изузетно значајну област која се односи како на активна и пензионисана војна лица, тако и на њихове породице, будући да још увек примењујемо задржане одредбе о здравственој заштити Закона о Војсци Југославије – објаснио је в. д. секретара Николић и додао да је завршен и нацрт новог Закона о војном образовању.

Посебно је истакао да је у 2023. години реализована нормативно-правна подршка „Пројекту 5000“ којим је, путем јавног конкурса, у систем одбране омогућен пријем кандидата у специјалне јединице Војске Србије уз истовремено повећање бројног стања тих јединица. На овај начин систем одбране, како је рекао, значајно унапређује оперативне и функционалне способности Војске Србије пратећи актуелну војно-безбедносну ситуацију.
 
Он је, такође, изразио посебно задовољство због младих официра правне службе и војних и државних службеника који ће наставити ову богату традицију и на којима ће ова служба почивати у годинама пред нама.
 
Припадници правне службе обележавају свој Дан 10. маја у знак сећања на 1864. годину када је у Кнежевини Србији, за време владавине кнеза Михаила Обреновића, у складу са савременим тенденцијама тадашње Европе, донет први Војни судски законик којим су били уређени организација и поступак војних судова у редовном и ванредном стању. Како се војна служба развијала, 1875. године  донета је Уредба о војној дисциплини, а 1899. године и Закон о војним дисциплинским судовима и сходно томе ове године обележава се и 125. година постојања војних дисциплинских судова.

Поводом празника, припадници правне службе из Министарства одбране и Војске Србије обишли су у Нишу цркву Светог Василија Острошког Нишке епархије и одали почаст новим косовским јунацима - припадницима Војске и Министарства унутрашњих послова, страдалим од 1998. и 1999, током одбране од НАТО агресије на нашу земљу на Косову и Метохији, до 2023. у Копненој зони безбедности.  Припадници правне службе, у оквиру обележавања свог Дана, обићи ће сутра и цркву Рођења Светог Јована Крститеља у Вучју, као и касарну „Војвода Петар Бојовић“ у Лесковцу.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
14.05.2024
mp4 (79,63 MB)
Дан правне службе