Министарство одбране Републике Србије
 
12.05.2024.

Обележен Дан сећања на пуковника пилота Миленка Павловића



Помоћник министра одбране за људске ресурсе Синиша Радовић положио је данас венац крај спомен обележја пуковнику пилоту Миленку Павловићу у Горњем Црниљеву поводом обележавања Дана сећања на пуковника пилота Миленка Павловића који је настрадао херојски бранећи небо над нашом земљом током НАТО агресије 1999. године.

Венце су положили и делегација Ратног ваздухоповства и ПВО, коју је предводио командант генерал-потпуковник Душко Жарковић, чланови породице Павловић, као и делегација 204. ваздухопловне бригаде, представници локалне самоуправе и ветеранских удружења.

У оквиру обележавања Дана сећања на пуковника пилота Миленка Павловића и 25. годишњице његове погибије, у Народној библиотеци у Осечини одржана је и свечана академија којој је присуствовао помоћник министра одбране за политику одбране Предраг Бандић и представници Министарства одбране и Војске Србије, а програм је својим наступима увеличао и Уметнички ансамбл Министарства одбране "Станислав Бинички".

Миленко Павловић је рођен 5. октобра 1959. године у Горњем Црниљеву, у општини Осечина код Ваљева. Био је пилот Војске Југославије и ратни командант 204. ловачког авијацијског пука, а погинуо је у ваздушној борби са НАТО агресором изнад Ваљева 4. маја 1999. године. У његову част, аеродром у Батајници носи име Војни аеродром „Пуковник-пилот Миленко Павловић“.

Постхумно је одликован Орденом за храброст, Златном летачком значком, као и орденом Светог владике Николаја, највећим признањем ваљевске епархије. Негујући сећање на Миленка Павловића, од 2019. године у Осечини његово име носи једна од главних улица у тој варошици.
photoФОТОГАЛЕРИЈА