Министарство одбране Републике Србије
 
23.01.2024.

Министар Вучевић присуствовао обележавању 82. годишњице погрома у “Новосадској рацији”



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић  присуствовао је данас обележавању 82. годишњице погрома у “Новосадској рацији” у Другом светском рату.

Том приликом, министар Вучевић  спустио је венац у воду Дунава, са речног вишенаменског брода 335  “Апатин”, у пратњи бригадног генерала Горана Момчиловића и бригадног генерала Зорана Насковића.

Са брода Речне флотиле Војске Србије венце су спустили и градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, представници Јеврејске општине Нови Сад и Матице ромске у присуству војног свештеника поручника Селимира Вагића.

Помен жртвама погрома, код споменика “Породица”, организовали су Град Нови Сад, Јеврејска општина и Епархија Бачка, а молитвени помен одржао је Његово преосвештенство епископ бачки Иринеј, док је комеморативни обред Јеврејске заједнице, помен и беседу одржао врховни Рабин Србије Исак Асиел.

Обележавању погрома на Кеју жртава рације у Новом Саду присуствовали су представници Министарства одбране и Војске Србије, војвођанске скупштине, амбасаде Израела, амбасаде Мађарске, градова и општина у Србији, Јеврејске општине Нови Сад, Савеза Јеврејских општина Србије, Матице ромске и потомци жртава "Новосадске рације".

Програм обележавања 82. годишњице погрома у "Новосадској рацији" ове године носи назив “Ледена тишина” и има за циљ чување сећања на страдање житеља Новог Сада у Другом светском рату када је у акцији мађарских окупационих снага страдало између 1.300 и 1.700 Срба, Јевреја и Рома међу којима и велики број жена, деце и стараца.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
23.01.2024
mp4 (159,57 MB)
Oбележавањe 82. годишњице погрома у “Новосадској рацији”