Министарство одбране Републике Србије
 
04.01.2024.

Министар Вучевић: Служење војног рока је од користи за целу државу и за све који ће служити отаџбини



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић рекао је данас да је покренута званична иницијатива за поновно увођење обавезе служења војног рока и нагласио да је то тема о којој ће се тек разговарати. Он је истакао значај тога што после 13 година Србија поново одлучује да ли треба реактивирати обавезно служење војног рока које би трајало краће него раније.

- Ми ћемо у данима, недељама и месецима који су пред нама добити одговор када да се Војска Србије и Министарство одбране, ако буде такве политичке подршке и политичке одлуке, спреме за имплементацију. Нама је потребно и одређено време да се инфраструктура покрене, да касарне буду припремљене, да регрутни центри раде на потребном нивоу – рекао је министар Вучевић и додао да су Генералштаб Војске Србије и Министарство одбране покренули иницијативу ка председнику Републике и врховном команданту Војске Србије, а потом ка Влади Републике и Народној скупштини.

Према речима министра Вучевића, 13 генерација у међувремену је изашло из резервног састава Војске Србије и због одлуке да служење војног рока није обавезно имамо мању попуњеност.

- Разумејући све околности савременог живота, ако ова иницијатива буде подржана, биће предложен краћи облик обавезног служења војног рока у периоду од највише до четири месеца. За то време могли бисмо да добијемо обученог војника и свакако безбеднију и сигурнију државу. Наравно да остаје професионални састав Војске Србије, као носилац кључних активности Војске, тако да се не спремамо за ратове и ни за какве сукобе. Сматрамо да је ово од користи за целу државу, за цело друштво и за све који ће сутра служити војни рок, јер ће се сигурно боље осећати и бити на понос целе отаџбине и њихових породица, а и ја се радујем разговору о овој теми – поручио је министар одбране и додао да би Војска Србије и Министарство одбране били спремни да у кратком року приме прве регруте, уколико би била донета таква одлука.

Како је истакао министар Вучевић, Министарство одбране и Војска Србије прате све оно што карактерише иностране оружане снаге и савремено наоружање и војну опрему. Према његовим речима, модернији начини обуке омогућавају да се регрути обуче у краћем временском интервалу, да буду способни за обављање војничких дужности и руковање савременим средствима наоружања и војне опреме.

- Наш је предлог да и они који заврше основну обуку имају периодично такозвано кондиционирање као припадници резервног састава, како би се одржавао ниво њихове обучености и како би се упознавали са савременим наоружањем и војном опремом – истакао је министар одбране.

Он је говорио о примерима у свету где се расправља о враћању служења војног рока, као и о земљама које имају обавезни војни рок.

- Наглашавам, јача војска – снажнији и сигурнији мир. Управо супротно од онога ко покушава да унесе пометњу. Јача војска, снажна Војска Србије је највећи гарант мира и слободе у нашој држави. То је гарант мира. А Србија побеђује и развија се у миру. Ова одлука је свакако од интереса за отаџбину – рекао је министар Вучевић и поручио да мир и слобода немају цену и да је увек боље улагати у своју војску, него хранити туђу.
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
04.01.2024
mp4 (542,11 MB)
Изјава министра Вучевића