Министарство одбране Републике Србије
 
14.12.2023.

Државни секретар Старовић отворио изложбу „Мостови светлости – Избор из Збирке уметничких дела Музеја жртава геноцида“ у Војном музеју



Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић отворио је данас изложбу „Мостови светлости – Избор из Збирке уметничких дела Музеја жртава геноцида” у Војном музеју у Београду.

Изложбу аутора Николе Радосављевића, кустоса у Музеју жртава геноцида, чини избор од око стотину уметничких дела која се, први пут од оснивања Музеја 1992. године, представљају јавности.

Отварајући изложбу, државни секретар Старовић поздравио је присутне у име потпредседника Владе министра одбране Милоша Вучевића и у своје име и истакао да му је част што у једној од најстаријих и најистакнутијих установа културе у нашој земљи данас присуствује презентацији неких од најзначајнијих дела српског савременог стваралаштва.

- Оне су подсетник на велике трагедије – геноцид, који је заувек обележио нашу судбину и судбину нашег народа. Поставка ове изложбе представља радове ауторки и аутора различитих поетских наратива. Овако пробрана дела и збирке осликавају прогонска места прошлости, с фокусом на Други светски рат и страдање српског становништва, пропитујући пре свега наш однос према култури сећања, начинима на које памтимо и заборављамо, али и како се суочавамо са својим националним и личним идентитетом кроз призму наслеђа и опстанка – рекао је државни секретар Старовић и додао да је та грађа резултат вишедеценијског рада у области савременог стваралаштва, синтеза уметничких и животних искустава.

Према његовим речима, то су дела о нади, о љубави, истини и борби, идеалима који превазилазе све језике и територије, а огледају се управо у савременој уметности без које не бисмо могли суштински да се разумемо.

Обраћајући се присутнима, директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић истакао је да се не очекује да се тема геноцида третира из угла уметности, већ кроз историјску призму догађаја, али да данашња изложба представља дела која никада до сада нису излагана и да плене својом поетиком, снагом и техником извођења.

- То су дела настала од 1941. до 2023. године. Оно што бих желео да истакнем то је задовољство што први пут представљамо уметничка дела, што о страдању припадника нашег народа говоримо кроз уметност, следећи примере других референтних светских институција које то раде читав низ деценија. Не могу, а да са вама не поделим снажне, интимне утиске и доживљаје пратећи настанак те збирке, а то је да заиста пред неким делима занемите - рекао је Ристић.

Говорећи о њеном значају, аутор изложбе Никола Радосављевић рекао је да је она пресек између културе сећања, историје уметности и историје.

- Доласком у Музеј жртава геноцида брзо сам, захваљујући колегама стручњацима, схватио колико скривених наратива постоји иза сваког уметничког дела. Култура сећања задире у све оне сфере живота, а посебно уметности, када говорим о стваралаштву и инспирише и учи људе да се једног великог страха и трауме ослободе кроз стваралачки чин. Велико ми је задовољство што смо успели да изложимо оволики број радова, али најпре и да их прикупимо и сачувамо - рекао је аутор изложбе.

Председница Српског историјског друштва Сузана Рајић поздравила је све који су помогли у организацији ове изложбе и захвалила аутору који поставком уводи посетиоце истовремено у свет уметности и историје.

Поставка је формирана кроз четири засебне целине на релацији цртеж – сликарство – графика – скулптура и представља разнородност формата, техника и технолошких достигнућа у савременој визуелној уметности. Изложба отвара дијалог о времену и месту борбе српског народа у Другом светском рату, као и о феномену страдања и појма геноцида у визуелним уметностима.

Реализацију изложбе омогућили су Министарство одбране, Министарство културе и Фондација Музеја жртава геноцида. Изложба ће бити отворена до 17. јануара 2024. године.
photoФОТОГАЛЕРИЈА