Министарство одбране Републике Србије
 
11.12.2023.

Помоћник министра Бандић на састанку министара одбране Централноевропске одбрамбене сарадње у проширеном формату



Вршилац дужности помоћника министра одбране за политику одбране Предраг Бандић учествовао је на састанку министара одбране Централноевропске одбрамбене сарадње у проширеном формату са Вишеградском групом и Западним Балканом, одржаном у Прагу.

Састанку су присуствовали министарка одбране Чешке Републике Јана Черночова, као домаћин састанка, министри одбране Босне и Херцеговине, Хрватске, Мађарске, Словачке и Словеније, затим представници осталих чланица Централноевропске одбрамбене сарадње, као и из региона Западног Балкана.

Састанак је био посвећен размени мишљења о активностима спроведеним током чешког председавања у 2023. години, а теме састанка биле су и тренутна ситуација у Украјини и на Блиском Истоку и утицај на Централну Европу и Западни Балкан.

Учесници су се сагласили са оценом да је чешко председавање било успешно, с посебним акцентом на реализоване активности из области хибридних претњи и могућностима за финансирање из Европског фонда за мир. Такође, заједничка је оцена да актуелни оружани сукоби имају велики утицај на простор Европе те да се у наредном периоду може очекивати пораст прилива избеглица и илегалних миграција из сукобима захваћених подручја.

На састанку је закључено да овај формат сусрета представља одличну платформу за унапређење регионалне сарадње у области безбедности и одбране са државама које нису званично део Европске уније те да са истима треба наставити и у будућности, а такође, исказана је подршка региону Западног Балкана на путу евроинтеграција.

Председавајућа држава у 2024. години биће Мађарска, која је представила планове за наредни период.