Министарство одбране Републике Србије
 
06.12.2023.

Државни секретар Старовић на Министарској конференцији Уједињених нација посвећеној операцијама очувања мира



Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић, са члановима делегације, учествовао је на Министарској конференцији Уједињених нација посвећеној операцијама очувања мира (UNPKM), у Акри у Републици Гани.
Министарска конференција је мултилатерални скуп од изузетне важности за међународну заједницу, јер представља значајну платформу за јачање ефикасности очувања мира под окриљем Уједињених нација.

Током званичног излагања, државни секретар Старовић захвалио је Републици Гани на гостопримству и организацији тог важног скупа у веома тешким околностима, имајући у виду да широм света букте оружани сукоби за које је све теже изнаћи адекватна, компромисна и дугорочна решења, како на регионалном, тако и на глобалном нивоу.

Он је истакао да, без обзира на све потешкоће наметнуте актуелним окружењем, Република Србија остаје чврсто опредељена да обезбеди континуитет доприноса изградњи и очувању светског мира. Како је нагласио, својим ангажовањем у операцијама очувања мира Уједињених нација, Србија се сврстава уз значајније контрибуторе, што је препознато и током припрема Министарске конференције.
Према речима државног секретара Старовића, припадници Војске Србије и Министарства унутрашњих послова ангажовани су у четири од 12 операција очувања мира, са више од 270 припадника.

Државни секретар Старовић истакао је да Србија, као значајни контрибутор, помно прати изазове с којима се суочавају операције очувања мира и подржава напоре које предузима генерални секретар и Секретаријат Уједињених нација, укључујући иницијативе - Акција за очување мира и Нова агенда за мир, како би се кроз уважавање реалности данашњих сукоба прилагодио приступ очувању мира.

Осим доприноса који пружа операцијама очувања мира под окриљем Уједињених нација ангажовањем војних и полицијских снага, државни секретар Старовић истакао је намеру Србије да у наредном периоду више пажње и енергије посвети и подршци Секретаријату Уједињених нација у обуци и изградњи капацитета за потребе мировних операција, кроз домаћинство за реализацију три курса током 2024. и 2025. године, ангажовање мобилних тимова за обуку, као и кроз обезбеђење сертификованих инструктора за реализацију Курса за теренске медицинске помоћнике.

На маргинама Конференције, државни секретар Старовић сусрео се министром одбране Републике Гане Домиником Нитивулом и том приликом потписали су Споразум о сарадњи у области одбране између две владе. 
Државни секретар Старовић имао је састанке и са министром одбране Републике Кипар, министром спољних послова Мађарске, министром одбране Савезне Републике Нигерије и државним секретаром у Министарству националне одбране и ветерана отаџбине Републике Анголе, као и са специјалним представником Краљевине Данске за кандидатуру у Савету безбедности Уједињених нација 2025/26. године. 

Такође, државни секретар Старовић сусрео се и са замеником начелника Генералштаба Народноослободилачке армије Кине, замеником министра спољних послова Исламске Републике Пакистан и шефом делегације Народне Демократске Републике Алжир.

Током боравка у Акри, делегација Србије обишла је Међународни центар за мировне операције „Кофи Анан“ и том приликом представљени су јој капацитети Центра и сагледане могућности за остваривање евентуалне сарадње у области ангажовања у операцијама очувања мира Уједињених нација.
photoФОТОГАЛЕРИЈА