Министарство одбране Републике Србије
 
01.12.2023.

Изашао је нови број „Одбране“



У децембарском броју магазина „Одбрана“ сачинили смо на новинарски начин „годишњи извештај” о резултатима рада РВ и ПВО и поводом дана тога вида наше војске доносимо више занимљивих текстова. У њима припадници Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, загледани у будућност, подсећају на резултате постигнуте последњих година и истичу да их опремање савременим и модерним ваздухопловима и ефикаснијим борбеним средствима и системима мотивише на још веће залагање, упорност и пожртвованост.

У контексту тог опремања Војске Србије посебну пажњу посветили смо транспортном авиону CASA C-295, који се однедавно налази у оперативној употреби, чиме се започело и са ревитализацијом транспортне војне авијације.

У представљању 204. ваздухопловне бригаде фокус смо ставили на оне делове јединице који су мање медијски видљиви испод харизмеловачке авијације и налета хеликоптера – на логистику, одржавање и обезбеђење.

У сусрет дану музичке службе Војске Србије представили смо Репрезентативни оркестар Гарде, који баштини традицију дугу безмало 200 година, а чији корени датирају из 1831. године, када је основана „Књажевско сербска банда“.

Осврнули смо се и на деценију верске службе у Војсци Србије, коју дочекујемо са 20 војних свештеника и исто толико њихових помоћника, са 41 православним богослужбеним простором, уз три исламска и два римокатоличка.

Наш сарадник био је на великом сајму наоружања у Бангкоку, на коме се представила и наша наменска индустрија, и одатле доноси посебан прилог.

На страницама „Одбране“ у рубрици Култура можете прочитати текстове о значају очувања ћириличног писма у дигиталној ери, као и о јесењој концертној сезони Уметничког ансамбла „Станислав Бинички” – о историјским операма и повратку фестивалима.

Сваког децембра, већ 109 година, из нашег колективног сећања на површину израња Колубарска битка, подсећајући нас на њен значај и начин којим је одредила нашу савремену историју. Уместо уобичајених историјских чланака и ретроспектива о тој бици и славној контраофанзиви војводе Мишића, пред читаоце стављамо победничку беседу кадеткиње Војне академије водника Јоване Кокоресковић под називом „Будимо потомци да бисмо били преци”.  

Забележили смо и тријумф водника Ђуре Борбеља и Елзана Бибића, припадника Спортске јединице Војне академије Министарства одбране на 4. Београдском полумаратону.

Децембарски број обогатили смо и Специјалним прилогом у коме смо на 16 страна представили јединствену установу у системуодбране – Технички опитни центар, који 14. децембра обележава 90 година постојања.

 
САДРЖАЈ ОДБРАНЕ 379
 
НАСЛОВНА
 
Стр. 2
ИМПРЕСУМ И САДРЖАЈ
 
УВОДНИК
Стр. 3
1301. КАПЛАР
 
У ФОКУСУ
Стр. 4
Активности Министарства одбране и Војске Србије у новембру
ВОЈСКА КАО  ГАРАНТ СЛОБОДАРСКЕ И НЕЗАВИСНЕ ПОЛИТИКЕ
 
СТАЈНА ТАЧКА
Стр. 10
Поводом дана РВ и ПВО
НЕСАЛОМИВИ ПЛАВИ СТРОЈ
 
СИСТЕМ
Стр. 22
204. ваздухопловна бригада РВ и ПВО
ЈЕДИНСТВО ЉУДИ И ТЕХНИКЕ
 
Стр. 28
У сусрет Дану музичке службе Војске Србије
ВОЈНА МУЗИКА КАО СИМБОЛ МОЋИ НАЦИЈЕ
 
Стр. 32
Деценија од обнове верске службе у Војсци Србије
ИЗВОР ВОЈНИЧКЕ ЧАСТИ
 
АРСЕНАЛ
Стр. 40
Војска Србије увела у употребу „Ербасов” транспортни авион CASA C-295
РОДЕ ДОБИЛЕ НОВА КРИЛА
 
Стр. 44
Сајам наоружања и војне опреме у Бангкоку
МОЋ ПАРТНЕРСТВА
 
КУЛТУРА
Стр. 50
Значај очувања ћириличног писма
ЋИРИЛИЦА У ДИГИТАЛНОЈ  ЕРИ
 
Стр. 52
Јесења концертна сезона – Уметнички ансамбл „Станислав Бинички”
ИСТОРИЈСКЕ ОПЕРЕ И ПОВРАТАК ФЕСТИВАЛИМА
 
ТРАДИЦИЈА
Стр. 56
Победничка беседа на Војној академији
БУДИМО ПОТОМЦИ ДА БИСМО БИЛИ ПРЕЦИ
 
СПОРТ
Стр. 58
ПОБЕДА ЂУРА БОРБЕЉА И ЕЛЗАНА БИБИЋА НА 4. БЕОГРАДСКОМ ПОЛУМАРАТОНУ
 
КОНКУРСИ
Стр. 59
Сервисне информације, конкурси
 
СПЕЦИЈАЛНИ ПРИЛОГ 228
Девет деценија Техничког опитног центра
ПРИОРИТЕТ ЈЕ КВАЛИТЕТ