Министарство одбране Републике Србије
 
29.11.2023.

Начелник Генералштаба Војске Србије у посети Румунији



Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић борави у тродневној посети Румунији, на позив начелника Штаба одбране Румунске армије генерала Данијела Петрескуа.

Званични део посете почео је данас церемонијом свечаног дочека уприличеном за нашу делегацију испред зграде Министарства националне одбране у Букурешту, након чега је уследио билатерални сусрет генерала Мојсиловића са генералом Петрескуом и новим начелником Штаба одбране Румунске армије генерал-потпуковником Ђорђицом Владом.

Током разговора је заједнички констатовано да је сарадња Војске Србије и Румунске aрмије развијена и садржајна и да је карактерише стално квалитативно и квантитативно унапређење, што доприноси развоју способности двеју војски и даљем јачању поверења и пријатељских односа. Изражено је опредељење обе стране за даљим развојем билатералне војне сарадње у областима од заједничког интереса.

Генерал Мојсиловић је овом приликом истакао да Република Србија високо цени принципијелну подршку Румуније по питању очувања територијалног интегитета наше земље и захвалио на професионалном ангажману румунског контингента у саставу међународних снага на Косову и Метохији.

У наставку посете, генерал Мојсиловић ће присуствовати церемонији примопредаје дужности начелника Штаба одбране Румунске армије испред Универзитета националне одбране Карол Први у Букурешту, док ће последњег дана посете присуствовати војној паради поводом обележавања Националног дана Румуније.

Овакви сусрети на високом нивоу дају подстицај даљем унапређењу сарадње у области одбране и јачању свеукупних међудржавних и добросуседских односа Србије и Румуније.
photoФОТОГАЛЕРИЈА