Министарство одбране Републике Србије
 
23.11.2023.

Отворена конференција „Нова достигнућа Европске уније у областима Заједничке безбедносне и одбрамбене политике“



Конференција под називом „Нова достигнућа Европске уније у областима Заједничке безбедносне и одбрамбене политике", у организацији Дирекције за европске интеграције и управљање пројектима Сектора за политику одбране Министарства одбране и Министарства за европске интеграције, уз подршку Европске комисије за суседску политику и преговоре, отворена је данас у Београду.

Обраћајући се окупљенима на отварању конференције, в.д помоћника министра одбране за политику одбране Предраг Бандић истакао је да данас са сигурношћу можемо да потврдимо да је Војска Србије постала поуздан, кредибилан и интероперабилан партнер армијама европских земаља.

- Министарство одбране, реализујући широк спектар активности у подршци остваривању националних интереса, унапређује националну безбедност и капацитете одбране кроз процес европских интеграција – истакао је помоћник министра Бандић и додао да сарадњу наше земље и ЕУ у домену безбедности и одбране током претходне деценије карактеришу континуиран напредак и значајни резултати.

Он је најавио да ће Србија бити међу 14 европских земаља које ће у уторак у Португалу отворити Међународни хеликоптерски центар, као заједнички пројекат Европске одбрамбене агенције у ком Србија има значајну улогу.

 - Европска комисија је у Извештају о напретку Србије у 2023. години јасније констатовала допринос у делу који се односи на ЗБОП што смо ми у Министарству одбране посебно поносно доживели. Наведено је да је Србија наставила да даје значај допринос у мисијама ЕУ за управљање кризама и операцијама у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике, као и да је наставила да учествује у списку борбених група ЕУ – нагласио је помоћник министра Бандић.

Ове године смо у приправности у борбеној групи „Хелброк“, подсетио је он и додао да на бази успешних резултата током протекле деценије, Србија сматра да је на добром путу да разговара о стратешком партнерству у области безбедности и одбране и да жели да сарадњу са ЕУ у тој области додатно унапређује.

Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић истакла је да Србија, као земља кандидат за чланство у ЕУ, мора да прати развој, праксу и права Европске уније у свим областима, што се свакако односи и на унапређење безбедносне и одбрамбене политике.

 - Србија дели европске вредности и спремна је да на сваки начин, заједно са свим државама чланицама, настави да дели вредности ЕУ, јер их сматра и својима, истакла је министарка Мишчевић, упућујући речи захвалности свима који су допринели да скуп буде организован, посебно указујући на допринос Министарства одбране и Војске Србије због ангажовања да јавности приближе ову важну тему.

Шеф делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре, обраћајући се окупљенима, истакао је да ЕУ поздравља овакве иницијативе за сарадњу у области безбедности, и да су питања из те области „стављена у фокус“ и веома актуелна.

- Подижемо наше напоре да будемо снажнији и зато подижемо сарадњу с партнерима како бисмо решавали заједничке изазове. Имамо интензиван дијалог о одбрамбеним и безбедносним политикама и са земљама западног Балкана, јер су то наше будуће чланице. Србија је била прва земља која је примила европског изасланика одбране и то не смемо да заборавимо - истакао је амбасадор Жиофре.

Циљ дводневне конференције је представљање промена у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике од усвајања Глобалне стратегије за спољну и безбедносну политику 2016. године.

У фокусу конференције је и допринос Србије на овом пољу, као и сагледавање могућности за унапређење сарадње под окриљем ЗБОП. Скуп је прилика да представници Министарства одбране и Војске Србије на целовит начин и уз конкретне квантитативне и квалитативне показатеље, прикажу допринос Републике Србије Заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици ЕУ, кроз бројне аспекте ангажовања Минисарства одбране и Војске Србије на овом пољу.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
23.11.2023
mp4 (401,46 MB)
Обраћање помоћника министра Бандића
23.11.2023
mp4 (30,65 MB)
Конференција