Министарство одбране Републике Србије
 
13.11.2023.

Министар Вучевић посетио добротворну организацију „Верско добротворно старатељство“



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић посетио је данас „Верско добротворно старатељство“ у Београду – добротворну организацију која делује у оквирима Српске православне цркве. Посета је организована ради успостављања сарадње наведене организације са Војномедицинском академијом, с циљем пружања здравствених услуга корисницима „Старатељства“.

Министар Вучевић састао се са координатором хуманитарних активности „Старатељства“, викаром патријарха српског Порфирија, епископом топличким Петром са којим је разговарао о могућностима успостављања сарадње, како би корисницима „Старатељства“, када им је то неопходно, била пружена медицинска помоћ.

Министар одбране захвалио је патријарху Порфирију и епископу Петру на гостопримству и на прилици да види како функционише и ради „Верско добротворно старатељство“ и, како је истакао, „да потврдимо да као друштво јесмо солидарни, одговорни, да имамо емпатију према нашим суграђанима и сународницима, којима је подршка у једном делу живота потребна”.

- Да не окрећемо главу на другу страну када се неко нађе у проблему, да разумемо да и наша црква није само ангажована у верским објектима, него има шири друштвени карактер, али и да покажемо и да је Министарство одбране партнер у бризи о свим нашим грађанима. Поносан сам на Управу за војно здравство, на Војномедицинску академију, што смо постигли споразум са „Старатељством“ да наши лекари волонтирају и пружају здравствену подршку и негу свим нашим суграђанима, сународницима, који користе услуге „Старатељства“ у Београду – рекао је министар Вучевић и захвалио свим волонтерима који раде у тој организацији.

Министар одбране захвалио је и епископу Петру на његовом раду, ангажману и посвећености и истакао да је поносан на лекаре, официре и све оне који су ангажовани.

- Захвалан сам и Министарству здравља што је партнер у овом процесу. Не бисмо могли ни без наших колега из Министарства здравља да направимо овај „људско-победнички“ тим. Овде је питање живота и бриге о људима. Овде се показује да ли је неко добар човек, а не да ли је добар математичар, економиста, правник, официр. Овде је питање људскости и хуманости. Захвалан сам на прилици да сазнам шта све ради „Старатељство“ и на подршци коју су Министарство одбране и Министарство здравља данас пружили „Старатељству“ да настави да још снажније и боље брине о нашим људима – поручио је министар Вучевић.

Епископ топлички Петар истакао је значај данашње посете министра одбране и представника Управе за војно здравство „Старатељству“, јер је постигнут договор да од данас корисници услуга ове организације могу по потреби и према процени лекара да буду упућени у Војномедицинску академију, односно Центар за хитну помоћ ВМА.

- Подсетио бих све на Христове речи: “када помогосте једном од ових малих, мени сте учинили”. Због тога, благодарећи Богу, благодарим и свима који учествују и који ће учествовати у овој организацији, рекао је епископ топлички Петар и додао да су се и представници Управе за војно здравство, који су присуствовали данашњој посети, пријавили да буду волонтери у „Старатељству“.

„Верско добротворно старатељство“ је добротворна организација која спроводи различите хуманитарне активности, с циљем пружања помоћи свима којима је то потребно. На челу „Старатељства“, као председник, је Његова светост патријарх српски Порфирије.

Данашњој посети присуствовали су помоћник министра одбране за буџет и финансије Катарина Павичић, шефови кабинета потпредседника Владе и министра одбране Жарко Мићин и бригадни генерал Горан Момчиловић, представници Управе за војно здравство Министарства одбране и представници Министарства здравља.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
13.11.2023
mp4 (255,33 MB)
Изјава министра Вучевића
13.11.2023
mp4 (318,53 MB)
Изјава епископа Петра
13.11.2023
mp4 (119,62 MB)
Посета