Министарство одбране Републике Србије
 
08.11.2023.

Обука у механизованим батаљонима Копнене војске



У рејонима мирнодопских локација и на вежбовном простору у току је реализација интензивне обуке припадника механизованих јединица за извршавање борбених задатака у операцијама Копнене војске. 

Овом обуком започиње зимски циклус оспособљавања професионалног састава за реализацију додељених мисија и задатака, а општи циљ је даље унапређење како индивидуалне обучености појединаца, тако и укупне борбене готовости јединица.

У складу са програмом обуке, сада се увежбавају тактичке радње и поступци на маршу и током извођења одбрамбених и нападних операција, уз употребу основног борбеног средства механизованих јединица — борбеног возила пешадије М-80А. Акценат је на заједничком тактичком увежбавању посада борбеног возила пешадије и укрцаних пешадијских одељења, као и на оспособљавању за основно одржавање свих подсистема и наоружања. 

У наставку следи реализација кондиционих гађања на специјализованим полигонима Војске Србије, а потом и тактичке вежбе и бојева гађања у зимским условима, када ће припадници механизованих батаљона у пракси демонстрирати тактичку и ватрену оспособљеност.

Обука у механизованим батаљонима, који су, уз оклопне јединице, носиоци маневра у операцијама Војске Србије, изводи се у свим условима током целе године. Њеном реализацијом постиже се захтевани ниво оспособљености сваког појединца, тимска ефикасност и брзина реаговања, што је од кључног значаја за брзо увођење пешадије у борбу и адекватну ватрену подршку и заштиту снага у операцијама.
photoФОТОГАЛЕРИЈА