Министарство одбране Републике Србије
 
30.10.2023.

Министар Вучевић уручио уговоре избегличким породицама у оквиру Регионалног стамбеног програма



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић уручио је данас, у Палати Србија, уговоре избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске за купљене станове у Београду.

Станови су изграђени у оквиру Регионалног стамбеног програма, потпројекат 9, а уговоре за 71 стан уручили су и амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре, градоначелник Београда Александар Шапић, комесарка за избеглице и миграције Републике Србије Наташа Станисављевић, представник Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице у Србији Софијано Ађали, представница мисије ОЕБС у Србији Агуста Федерстон, директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору Душан Ковачевић, као и представници амбасада Швајцарске, Мађарске и Немачке.

Министар Вучевић, обраћајући се окупљенима, рекао је да се данас, после више од три деценије, бар у једној мери исправља неправда коју су они лично доживели и коју смо као народ доживели.

- Ово је леп повод, али морамо се осврнути на узроке који су нас довели у ову ситуацију. Нико од вас није својом вољом напуштао и губио своје домове и завичаје, многи су нажалост, изгубили и најмилије, већ је неко одлучио да наш народ након распада бивше Југославије не треба да живи тамо где је живео вековима. Доживели смо највећи егзодус као народ на крају 20. века, и то у Европи. Није било много суза за нашу патњу, није било много разумевања. Често нам говоре или прећутно то кажу, да смо и сами криви за то што смо доживели. Ја не мислим да је наш народ крив и мислим да има иста права као што имају и други народи, без обзира где живе. Али оно што је за вас, драги сународници, најважније да знате, да у то будете сигурни – Република Србија је наша заједничка кућа и отаџбина, без обзира одакле сте муком морали доћи у Србију. Србија је довољно велика и снажна да пригрли сав свој народ – нагласио је министар Вучевић.

Министар одбране указао је на значај решавања стамбеног питања, јер је суштински важно да човек има кров над главом, нарочито они који су морали да напусте своје домове и огњишта.

- Можда некоме нисте били потребни или нисте били пожељни, нама сте потребни и ви сте део овог друштва, овог народа, ове државе. Камо среће да смо раније имали снаге да решимо ове основне ствари, да решимо стамбено питање. За ове три, и више од три деценије, рађале су се нове генерације, нека нова деца су стасавала, рађана у Србији, слушала од вас приче о завичајима. Можда је неко могао и да их посети, али суштински су то деца и унуци који одрастају у Србији. И зато је ово велика ствар и од срца желим да захвалим, без обзира што имам замерке на оно што смо доживели пре 30 и више година као народ, свим контрибуторима, донаторима, Европској унији, Уједињеним нацијама, ОЕБС, Банци Савета Европе, свима онима који су са Комесаријатом за избеглице и миграције Србије радили. Честитам и Вама, градоначелниче Шапићу, јер ово је велика ствар, ово су Београђани који живе и раде у Вашем граду и овим трајно то и постају – истакао је министар Вучевић.

Он је подсетио да је Србија за претходне три деценије примила више од 600.000 избеглица, што нас сврстава у ред рекордера, у Европи свакако те изразио очекивање да ће уз несебичну помоћ свих који су и до сада помагали да буде решено стамбено питање и за преостале људе који су отерани са својих завичајних простора, додајући да је то задатак и од председника Републике и од Владе.

- А вама, драги сународници, желим да више никада не доживите оно што сте доживели деведесетих година прошлог века. Да вас бол који носите и који не може да се отргне и избрише не спутава у даљем животу, да ваша деца буду срећна и задовољна што живе у Србији. Да нам остану у Србији, да имамо више деце, да имамо више кућа, да имамо више станова, да живимо нормално и пристојно, као што и други народи и државе имају право да исто тако живе. Не тражимо ништа ни више ни мање. Ни за милиметар више ни за милиметар мање од других. И верујем да то, као дубоко укорењен европски народ заслужујемо и да ћемо се свакако за то изборити политички. Добродошли ви нама, да више никада и нигде не лутате, да више никада не мењате адресе, сем да будете у својој држави. А ја вам желим да имате и више станова и више кућа. И пре свега свима нам желим више деце и више унука. Живела Србија – поручио је министар Вучевић.

Присутнима су се обратили и амбасадор Жиофре, градоначелник Шапић и корисница Регионалног стамбеног програма Рада Милојевић, који су истакли значај Програма и похвалили напоре државе Србије да све избегличке породице у нашој држави добију свој кров над главом.

Регионални стамбени програм заједнички је вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, који има циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у региону.

Данашњој свечаности присуствовали су и шефови кабинета потпредседника Владе и министра одбране Жарко Мићин и бригадни генерал Горан Момчиловић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
30.10.2023
mp4 (545,33 MB)
Обраћање министра Вучевића
30.10.2023
mp4 (91,52 MB)
Уручење уговора