Министарство одбране Републике Србије
 
27.10.2023.

Обележена годишњица страдања српских војника и цивила у логору Велики Међер у Словачкој



Делегација  Министарства одбране и Војске Србије, коју је предводио начелник Управе за односе са јавношћу бригадни генерал доц. др Михаило Зоговић, присуствовала је комеморативном скупу  поводом обележавања годишњице страдања цивила и војника у логору Велики Међер у Словачкој Републици.

Чланови делегације Министарства одбране и Војске Србије положили су, том приликом, венац и одали почаст страдалим цивилима и војницима у логору Велики Међер кроз који је прошло око 21.000 логораша. Војници су у логору умирали због лоших услова, а у периоду од августа 1914. до октобра 1918. године у њему је страдало 5.135 српских војника.
 
Делегација Министарства одбране и Војске Србије, дан раније, венац је положила и на војном гробљу Копчани, у општини Петржалка у Словачкој, на коме је сахрањено 51 лице са подручја бивше Југославије страдало у периоду између 1916. и 1918. године.

Обележавању годишњице страдања цивила и војника у Словачкој присуствовали су представници Министарства одбране и Војске Србије, кадети Војне академије, студенти Криминалистичко-полицијског универзитета, представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, као и представници удружења која негују традиције ослободилачких ратова Србије.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА