Министарство одбране Републике Србије
 
24.10.2023.

Садржајан сајамски дан на штанду Министарства одбране и Војске Србије



Штанд Министарства одбране и Војске Србије на 66. Међународном београдском сајму књига, данас је у својству изасланика министра одбране посетио секретар министарства Небојша В. Николић, кога је директорка Медија центра „Одбрана“ пуковник Биљана Пашић упознала с понудом најновијих издања те куће Управе за односе с јавношћу.

Четврти дан 66. Међународног београдског сајма књига на штанду Министарства одбране и Војске Србије био је у знаку промоције четири издања Медија центра „Одбрана“ из едиције „Монографије“.
 
Првој од њих, посвећеној монографији „Заштитници српског неба – шездесет година 250. ракетне бригаде за ПВД“ присуствовали су командант РВ и ПВО генерал-потпуковник Душко Жарковић, бивши командант јединице генерал у пензији Миодраг Гордић, начелник Центра за мировне операције пуковник др Мирјана Миленковић, припадници 250. ракетне бригаде, као и поштоваоци ове јединице одликоване орденом Народног хероја.
О књизи су говорили командант 250. ракетне бригаде пуковник Новица Гогић,  заменик команданта 1. ракетног дивизиона мајор Владимир Двоштански и уредник војностручне литературе у Одељењу за издавачку делатност Медија центра "Одбрана" потпуковник Владимир Почуч.
 
Пуковник Гогић подсетио је присутне да је историја славне јединице исписана радом великог броја људи „који су знањем, радом и посвећеношћу допринели да дуже од 60 година буде снажна и моћна узданица српске противваздухопловне одбране“, а да је ова монографија „прича о вези људи и технике“.
 
Сала за промоције била је испуњена до последњег места и током друге промоције, посвећене монографији „Двадесет година учешћа Војске Србије у мултинационалним операцијама“. О том делу говорили су начелница Центра за мировне операције пуковник др Мирјана Миленковић, пуковник Драган Ивковић и начелница Одсека за издавачку делатност Медија центра „Одбрана“ мр Снежана Ђокић.
Том приликом, пуковник Миленковић је истакла да је монографија приређена са циљем обележавања повратка Војске Србије на сцену изградње и очувања међународне безбедности након десетогодишње паузе и немилих догађаја на простору бивше Југославије.
 
Уследило је представљање следећа два занимљива издања која однедавно обогаћују понуду војног издавача. Прво је фотомонографија „Војска Србије у објективу“, коју су приредили уредници МЦ „Одбрана“ – Мирјана Сандић и потпуковник Владимир Почуч, а о којој је на промоцији говорио и фоторепортер Димитрије Остојић. Двојезично издање, за које је Снежана Ђокић истакла да треба да га имају сви поштоваоци Војске Србије, читаоцима доноси стотину пажљиво одабраних фотографија призора из живота припадника и јединица Војске Србије.

О намени фотомонографије и публици којој је намењена, говорила је Мирјана Сандић, која је нагласила да издање има значај не само за припаднике система већ и за најширу читалачку публику. У складу са савременим начином комуницирања, где визуелно предњачи – циљ креативног тима Одељења за издавачку делатност био је да фотографијом, која је сведок времена, догађаја и тренутка, широј јавности, посебно млађој генерацији, представи савремену Војску Србије. Потпуковник Почуч изнео је став да фотографије доносе јединствен запис о Војсци Србије и њеним припадницима „на универзалном језику фотографије“.
 
Последња данашња промоција, посвећена књизи „Тактика и методика деловања обавештајно-безбедносних служби“, аутора професора др Горана Матића, директора Канцеларије савета за националну безбедност и заштиту тајних података и професора др Милана Милошевића, привукла је велику пажњу публике. Разлог за то је атрактивност теме, обавештајно-безбедносног рада, чуло се на промоцији.
Матић је као проблем 21. века идентификовао брзину којом технологија у свету напредује, па је мишљења да су методологије које је с колегом приказао у књизи - већ застареле, те да се развој технологије за потребе обавештајног рада тешко може испратити. На ову констатацију надовезао се коаутор дела Милан Милошевић с тврдњом да се неки постулати, методе и средства не мењају. У овој монографији инсистирано је на оном што је срж и суштина обавештајног и контра-обавештајног рада, рекао је Милошевић, истичући да је ово издање намењено и студентима, ученицима, лаицима, али и професионалцима из ове области.
 
Динамику данашњег сајамског дана на штанду Министарства одбране и Војске Србије употпуниле су пројекције филмова из богате архиве Војнофилмског центра „Застава филма“.
photoФОТОГАЛЕРИЈА