Министарство одбране Републике Србије
 
20.10.2023.

Састанак Конференције националних директора за наоружање



Помоћник министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић учествовао је на пленарном годишњем састанку Конференције националних директора за наоружање (CNAD), у седишту НАТО у Бриселу.

На састанку је разговарано о питањима сигурности и отпорности ланца снабдевања у производњи наоружања и војне опреме држава чланица НАТО и партнера, као и о условима актуелних геополитичких околности. Посебна тема разговора били су односи Акцелератора одбрамбених иновација за северни Атлантик (DIANA) и  CNAD са тежиштем на сагледавању  резултата досадашњег рада на стратешком нивоу у областима иновација и доприноса даљем развоју DIANA.

На маргинама састанка помоћник министра др Милорадовић одржао је краће билатералне сусрете са националним директорима за наоружање из Грчке, Мађарске, Словеније, Шпаније, Француске, као и са замеником националног директора Италије, на тему трендова развоја одбрамбених технологија, потенцијалних заједничких пројеката у домену развоја, производње и набавке НВО, као и  свеукупног унапређења сарадње у области одбрамбене индустрије.

Конференција националних директора за наоружање бави се активностима истраживања, развоја и производње НВО и отворена је према државама партнерима, у складу са њиховим националним потребама и могућностима, а овогодишња конференција окупила је представнике из 42 земље.