Министарство одбране Републике Србије
 
09.09.2023.

Промовисани најмлађи официри Војске Србије



Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, заједно са потпредседником Владе и министром одбране Милошем Вучевићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем, присуствовао је данас свечаности испред Дома Народне скупштине, на којој је у прве официрске чинове промовисано 175 кадета Војне академије и Медицинског факултета ВМА.

Председник Вучић, том приликом, обраћање је започео речима војводе Мишића који је рекао „да се у рату лако губи глава, али се једнако лако губи и образ“.

- Драги потпоручници, говорићу из срца, знајући колико је тешко време и велико бреме пред вама. Обраћам вам се и као неко ко би по годинама могао да вам буде отац и као неко ко добро зна са каквим се проблемима наша земља данас суочава и који су све изазови пред нама. Лепо је и часно бити војник Војске Србије, лепо је и часто служити својој отаџбини, ничег лепшег и часнијег нема, али вам тај посао неће бити лак – истакао је председник Вучић и додао да ће им кадетски дани остати у најлепшем сећању.

Председник Вучић најмлађим официрима захвалио је што су одговорно и озбиљно приступили том послу.

- Хвала вам што данас можемо много тога да очекујемо од вас у будућности и што од вас можемо много тога да тражимо, хвала вам што вам није било тешко да и по киши и сунцу, ветру и снегу обављате своје нимало лаке задатке, увек отаџбину стављајући испред свега. Када сам рекао тешко време и велико бреме на вашим плећима, мислим на ситуацију у свету и региону за коју нисмо ни криви ни дужни. Ми војску градимо и вас смо школовали да бисте били одвраћајући фактор за свакога ко би помислио да му је Србија лак плен. Зато војске и постоје. Зато улажемо много више него икада – истакао је председник Вучић.

Према његовим речима, животни стандард припадника наше војске данас је много бољи и већи, али се на томе неће стати и проблеми ће наставити да се решавају.

- И неће ваши родитељи морати да брину хоћете ли да преживљавате и да ли ћете бити подстанари наредних 10, 20 или 30 година - нећете! Све те проблеме ћемо да решавамо, али оно што је за нас важно то је да ви знате да морамо увек и у сваком тренутку да будемо спремни да заштитимо и сачувамо своју земљу и отаџбину. И није нама лако ни да вас наоружавамо и опремамо, јер кад хоћемо да купимо опрему на Истоку, не можемо, јер нам не дозвољавају са Запада, кад хоћемо да купимо опрему и оружје на Западу, не можемо јер вас питају - а шта ће вам то оружје и опрема. И баш их брига што свакога дана из региона можете да чујете како би хтели да виде Србију што слабију и није проблем ни то што се сви остали наоружавају, увек је проблем када Србија само жели да буде одвраћајући фактор – оценио је председник Републике.  

Србија ће дати све да сачува мир, поручио је председник Вучић.

- Али ви, драги потпоручници, официри, увек морате да знате да само својом снагом и својом храброшћу, марљивошћу, одговорношћу и озбиљношћу можемо себе, своју земљу и свој народ да сачувамо. И не смемо да показујемо слабост и не смемо да показујемо да су нас победили тиме што су нам направили безброј бирократских препрека да будемо снажнији и јачи. Наставићемо да развијамо своју индустрију, наставићемо да дајемо све од себе да будемо свој на своме и да никоме не падне на памет да Србију нападне. И верујте ми на реч, сами ћете видети - бићемо све јачи, а ми јаче појачање од вас нисмо могли да добијемо. Не постоји оружје и оруђе које вреди више од ваше памети и од ваших срца. Хвала вам на труду, хвала вам на енергији и хвала вама родитељи што сте подржали своју децу да служе отаџбини Србији, а ми ћемо учинити све да вам будемо од помоћи. Нека живи Војска Србије! Живела Србија! – поручио је председник Вучић.

На почетку данашње свечаности, рапорт председнику Републике предао је начелник Војне академије професор пуковник др Срђан Благојевић, а након читања Указа, председник Вучић најбољим кадетима уручио је официрске сабље са посветом – симбол официрске части.

Пуковник Благојевић је истакао да је Војна академија и ове године извршила свој часни задатак, додајући да су у строју данас кадети завршних година спремни да приме Указ председника. Њих, како је нагласио, одликује одлучност, храброст и оданост нашој Војсци и нашој држави – њихове мишице су снажне, воља јака, корак сигуран, а Војна академија је гарант њихових официрских компетенција.

У прве официрске чинове промовисано је 175 кадета Војне академије и Медицинског факултета Војномедицинске академије. Војну академију завршило је 148 кадета и кадеткиња 143. и 144. класе Војне академије, међу којима је 10 кадета из Оружаних снага Босне и Херцеговине и два кадета из Министарства унутрашњих послова Републике Српске. Медицински факултет ВМА завршило је 27 младића и девојака 9. класе Медицинског факултета ВМА.

Према речима ректора Универзитета одбране бригадног генерала проф. др Бобана Ђоровића, следећи дугу традицију војног школства у Србији, а нарочито васпитно-образовни идеал који војника и официра посматра као целовиту, складно развијену личност, тај Универзитет старао се да кадетима пружи релевантна научна знања, војно васпитање примерено официрском позиву и завидан ниво обучености.

- Циљ нам је, између осталог, био да сваки кадет и кадеткиња, развије своје умне, моралне и психо-физичке способности до нивоа који захтева први официрски чин, и преко тога, до максималних граница личних могућности сваког кадета понаособ, и то у институцији која стоји на плодоносном споју академског и војничког, и у којој српски војни етос живи и потврђује се свакодневно. Истовремено, Универзитет одбране настојао је да одржи висок ниво научно-истраживачке делатности – нагласио је генерал Ђоровић честитајући најмлађим потпоручницима Војске Србије.

Најбољи кадети Војне академије су Ђорђе Пешић – први у рангу у виду Копнене војске, са општим успехом 9,62, Виктор Теодосић – први у рангу у виду Ратног ваздухопловства и ПВО, са општим успехом 8,85 и Милица Маринковић – прва у рангу у службама, која је остварила општи успех 9,48. Најбоља кадеткиња Медицинског факултета ВМА је Дијана Ђокић, са општим успехом 9,91.

Најуспешнији, потпоручник Ђорђе Пешић обраћајући се у име кадета класа које су данас промовисане, истакао је да официри Војске Србије, од првих корака уче како да усправно носе терет најтеже и најлепше службе отаџбини и одговорност за живот сваког човека који својом отаџбином зове Србију.

- У име целе класе кажем - било је задовољство корачати овим, нашим путем. Храбрили су нас родитељи, породице и пријатељи, без њих, многи не би успели. Наши наставници, професори и командири били су уз нас и научили нас ономе што сада знамо. Захваљујући њима, ми данас стојимо одговорно и чврсто пред вама и пред Србијом. Питање части за српског официра у сржи је свих питања. У прошлост загледани, историјом надахнути, будућност не видимо у лепшим и лагоднијим временима, него у вечном смислу опстанка и трајања нашег народа, његове слободне државе, његове витешке војске и културног наслеђа – поручио је потпоручник Пешић.

Ваздухоплови Војске Србије, и овога пута, увеличали су дефиле најмлађих потпоручника и кадета Универзитета одбране, а београдско небо надлетали су авиони МиГ-29, Орао и Ласта, као и хеликоптери Ми-35, Х-145М и Ми-17.
 
- Нашим најмлађим колегама честитамо први официрски чин. Служите часно свом народу и будите понос своје отаџбине. Живела Србија! – поручио је промовисаним потпоручницима мајор Никола Михаиловић, један од пилота.

У културно-уметничком делу програма наступили су Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички”, Репрезентативни оркестар Гарде и Културно уметничко друштво "Копаоник" из Лепосавића, а међу нумерама које су изведене могле су се чути и „Српкиња“, „Ој Србијо мила мати“, „Еј Горо Горо Зелена“ и „Марш на Дрину“.

Свечаној промоцији потпоручника присуствовало је највише државно и војно руководство, представници дипломатског кора, делегације оружаних снага пријатељских и партнерских земаља и верских заједница, породице и пријатељи промовисаних потпоручника и многобројни грађани.
 
И овога пута, чланови породица, родбина и пријатељи најмлађих официра Војске Србије са радошћу су ишчекивали тренутак када ће шапке полетети у ваздух.
Кристина Рауковић дошла је из Републике Српске како би својој пријатељици Марини Бојиновић честитала први официрски чин.
 
- Осећам се препоносно, већ плачемо. За наш крај је ово огроман успех. Данас имамо разлога да будемо поносни и срећни – рекла је Кристина.
 
Стефан Грбић, поносан на своју девојку која је данас завршила Медицински факултет ВМА, дошао је на свечану промоцију да јој честита потпоручнички чин.

- Прелепо се осећам. Поносан сам и срећан. То је за њу био велики изазов - шест година у којима је било доста одрицања. Данас сам ту да је подржим и додатно јој улепшам овај дан – рекао је Стефан.
 
Јово Сукур са породицом је дошао из Куле како би свом братанцу честитао завршетак школовања на Војној академији.

- Као породица смо дошли да прославимо завршетак школовања братовог сина Душка Сукура. Сви смо пресрећни, цела породица је овде. Срце нам је пуно – рекао је поносни стриц Јово.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
09.09.2023
mp4 (425,33 MB)
Обраћање председника Вучића
09.09.2023
mp4 (395,63 MB)
Обраћање бригадног генерала Ђоровића
09.09.2023
mp4 (255,89 MB)
Обраћање потпоручника Ђорђа Пешића
09.09.2023
mp4 (99,64 MB)
Изјаве публике
09.09.2023
mp4 (163,19 MB)
Свечаност