Министарство одбране Републике Србије
 
18.08.2023.

Одржана свечаност поводом пријема подофицира у професионалну војну службу



Свечаност поводом пријема подофицира у професионалну војну службу и произвођења 107 полазника 21. класе Основног курса за подофицире у чин водника одржана је данас у касарни „Топчидер“ у Београду.

Свечаности је присуствовао вршилац дужности помоћника министра одбране за људске ресурсе Синиша Радовић.
 
Честитајући унапређење у први подофицирски чин, начелник Оперативне управе (Ј-3) Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Тиосав Јанковић истакао је да је реч о људима који су бирајући свој позив изабрали Војску Србије, а радећи поштено и одговорно, као професионални војници, заслужили прилику да буду полазници 21. Основног курса за подофицире.

- Млади подофицири, вашим унапређењем у чин водника и ступањем у редове младих старешина, данас почиње други део ваше професионалне службе. Желим вам да све своје задатке и обавезе извршавате савесно и одговорно, часно и доследно, и да на тај начин допринесете унапређењу стања у вашим будућим јединицама и угледу Војске Србије у целини – поручио је генерал Јанковић.

Он је подофицирима поручио да буду поносни потомци славних предака, свесни да су они бранећи част и слободу отаџбине показали којим путем треба да идемо.

- Нека вас светли примери из наше историје подстакну и охрабре да у свим ситуацијама будете истрајни, стрпљиви и непоколебљиви – нагласио је генерал Јанковић.

После читања наредби о унапређењу у чин водника, уручене су награде тројици најбољих у рангу.  Првом у рангу воднику Михајлу Ђорђевићу награду је уручио генерал Јанковић, другом у рангу Младену Поповићу уручио је заменик команданта Команде за обуку бригадни генерал Јовица Матић, а главни подофицир Војске Србије заставник прве класе Ненад Стевић уручио је награду трећем у рангу Бојану Стаменковићу.

Обраћајући се присутнима у име полазника 21. класе Основног курса за подофицире, најбољи у рангу водник Михајло Ђорђевић рекао је да су он и његове колеге заједничким трудом, залагањем, огромном жељом и љубављу према отаџбини током усавршавања савладали различите изазове.

- Учењем смо се развијали и јачали, стремећи ка томе да постанемо јунаци свога времена. Данас, за нас, ово није само промоција, већ част и изазов да ступамо на дужности у годинама када су уведена нова и модернизована средства наоружања и војне опреме у употребу и када Војска Србије у сваком погледу напредује. То нас обавезује да својим трудом, залагањем и усавршавањем на новоуведеним средствима допринесемо да Војска Србије из дана у дан буде све јача и снажнија – поручио је водник Ђорђевић и додао да ће „најмлађи подофицири“ нове дужности обављати часно и одговорно.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
18.08.2023
mp4 (203,06 MB)
Обраћање генерал-мајора Јанковића
18.08.2023
mp4 (226,39 MB)
Обраћање првог у рангу водника Ђорђевића
18.08.2023
mp4 (95,65 MB)
Свечаност