Министарство одбране Републике Србије
 
06.07.2023.

Чувар српског војничког гробља Ђорђе Михаиловић сахрањен уз војне почасти



Делегација Министарства одбране и Војске Србије, коју је предводио државни секретар у Министарству одбране Миле Јелић, присуствовала је данас на војничком гробљу “Зејтинлик”у Солуну, сахрани Ђорђа Михаиловића, чувара војничког гробља на којем почивају српски јунаци и страдалници албанске голготе.

Сахрани уз војне почасти Гарде Војске Србије присуствовали су председник Републике Српске Милорад Додик, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, представници грчке владе и војске, родбина и бројни поштоваоци.

Ђорђе Михаиловић рођен је у Солуну 1. маја 1928. године. Више од пола века дочекивао је и испраћао потомке српских ратника страдалих на Солунском фронту у Првом светском рату. Показивао им је где су похрањене кости њихових предака и чувао хумке хиљада бораца који су ту сахрањени. Живот је провео као чувар гробља и то као трећа генерација из своје породице. Ту дужност обављао је до маја 2022. године када се због нарушеног здравља повукао.

За своју дугогодишњу посвећеност одликован је Орденом српске заставе другог степена, Орденом Светог Саве првог степена, а 2012. године уручена му је и Војна спомен-медаља за изузетан допринос систему одбране.

Преминуо је 2. јула 2023. године у 96. години.
photoФОТОГАЛЕРИЈА