Министарство одбране Републике Србије
 
12.06.2023.

Састанак министра Вучевића и председника Републике Кипар Христодулидиса



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић састао се данас са председником Републике Кипар Никосом Христодулидисом, чиме је започео званичну посету Републици Кипар.

Министар Вучевић, на почетку састанка, изразио је задовољство због данашњег сусрета са председником Кипра Христодулидисом и прилике за разговор о досадашњој сарадњи Србије и Кипра, али и перспективама њеног развоја.

Министар Вучевић захвалио је на подршци коју Кипар пружа када је реч о очувању територијалног интегритета Републике Србије, наглашавајући да је наш однос према суверенитету Кипра истоветан. Он је, такође, истакао да је сарадња у области одбране важан део укупних односа Србије и Кипра.  

Министар Вучевић, током данашњег сусрета, пренео је позив председника Републике Србије Александра Вучића председнику Кипра да током ове године посети Београд.

Председник Републике Кипар Христодулидис истакао је да су блискост и пријатељство одувек карактерисали односе Србије и Кипра. Он је захвалио  на позиву који је пренет и изразио велику жељу да посети Београд.

Током званичне посете Кипру у делегацији Министарства одбране и Војске Србије коју предводи министар Вучевић су и државни секретар Немања Старовић, помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, начелник Управе за људске ресурсе Генералштаба бригадни генерал Саво Иришкић, шефови кабинета потпредседника Владе и министра одбране Жарко Мићин и бригадни генерал Горан Момчиловић, начелник Управе за међународну војну сарадњу пуковник Небојша Свјетлица, као и амбасадор Србије на Кипру Марко Благојевић и изасланик одбране пуковник Дејан Станишић.

У наставку посете, министар Вучевић састаће се и са министром одбране Републике Кипар Михалисом Јоргаласом, а међу састанцима који ће уследити су и сусрети са представницима мултинационалне операције УН на Кипру, као и са архиепископом Кипарске православне цркве.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
12.06.2023
mp4 (50,13 MB)
Састанак