Министарство одбране Републике Србије
 
13.04.2023.

Састанак председника Вучића са политичким представницима Срба са Косова и Метохије



Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са политичким представницима Срба са Косова и Метохије у Рашки. Састанку су присуствовали и председница Владе Ана Брнабић, потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић, чланови Владе Републике Србије и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Председник Вучић упознао је представнике Срба са Косова и Метохије о мерама које ће Република Србија предузети како би им помогла. Том приликом председник Вучић првенствено се осврнуо на социо-економске мере, али и политичку и безбедносну ситуацију на целом Косову и Метохији.

Представници Срба са Косова и Метохије упознали су председника Вучића и чланове Владе са безбедносном ситуацијом на Косову и Метохији и проблемима са којима се свакодневно сусрећу. Председник Вучић позвао је на јединство српског народа на Косову и Метохији и на поштовање одлука које се на данашњем састанку буду донеле.

Ово је други састанак председника Вучића са представницима Срба са Косова и Метохије у последњих седам дана. Последњи пут састали су се у Палати Србија у Београду, када су разговарали о свим проблемима и безбедносној ситуацији.

Одговарајући на новинарска питања, председник Вучић је, поводом навода британске агенције "Ројтерс", истакао да Србија није и неће извозити оружје и муницију у Украјину.

- Не постоји ниједан папир који би нешто слично показао, овде постоји нешто друго. Да ли ће да се појави са једне или друге стране ратишта нешто? Па сасвим је извесно, зато што ми продајемо муницију, али продајемо дозвољеним „ендјузерима” , а не Украјини и Русији. Када продате некоме у Турској нешто, оно може да заврши на обе стране ратишта. Када продате нешто Шпанији и Чешкој, онда вам је јасно где може да заврши. Да ли ми продајемо оружје или муницију Украјини или Русији? Не, нити ћемо – рекао је председник Вучић.

Говорећи о међународној тактичкој вежби “Платинасти вук 23” председник Вучић рекао је да такве вежбе нашим војницима доносе нова знања истичући да је политика Србије јасна.

- Србија је војно неутрална. Србија своју позицију војне неутралности неће да мења. Не, нећемо у НАТО, нећемо ни у један војни савез, ни у онај источни. Хоћемо сами да чувамо своју земљу, своје небо - рекао је председник Вучић и позвао све грађане да присуствују приказу способности Војске Србије „Гранит 2023“ на војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ на Батајници 22. априла поводом Дана Војске Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
13.04.2023
mp4 (49,61 MB)
Састанак