Министарство одбране Републике Србије
 
13.02.2023.

Министар Вучевић присуствовао отварању просторија Удружења ветерана "Кошаре"



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је данас отварању просторија Удружења ветерана "Кошаре" у Новом Саду.

Том приликом, министар Вучевић нагласио је да се предуго ћутало о истини, али да је та тишина прекинута 2012. године.

- Неки други су нас убедили да треба да се стидимо сами себе и на жалост неки који су по имену и презимену припадници нашег народа су исто веровали у то или промовисали такву идеју. Данас је ситуација у Србији свакако другачија, пре свега од 2012. године. Данас се не стидимо ни наших ветерана, ни хероја, ни бораца. Причамо о онима који су погинули и дали своје животе да бисмо ми данас живели слободно и били најхрабрији међу свима нама. Не прижељкујући нове сукобе, него управо разумевајући какву смо жртву платили у току 20. века и свакако негујући културу сећања, јер народ који престане да се сећа, који заборави све оно што је део његовог ДНК националног, народног, тај народ је осуђен на пропаст. Бар ја у то верујем – рекао је министар Вучевић.

Министар одбране истакао је да ово није милитаризација, већ природан и пристојан начин да захвалимо људима који су се борили за све нас.

- Сви смо били изложени НАТО агресији од марта до јуна 1999. године, али признаћете да је некоме било теже, јер су на њега и пуцали, јер је био изложен и копненој агресији, јер је било покушаја да се изврши офанзива, односно да се изврши окупација дела наше територије из правца Албаније од стране терориста и не само терориста, него и званичних НАТО припадника, како год да их назовете. А ови момци и њихови пријатељи и саборци који, нажалост, данас нису живи или су неки тешко рањени, су изнели ту битку и те борбе. Драго ми је да је у центру Новог Сада, на Булевару Михајла Пупина прекопута Бановине, отворен овај репрезентативни простор и да ће одисати слогом и јединством и имати један потпуно отворени концепт, где ће нове генерације, које не треба никада да доживе то што су они доживели на Кошарама, а надам се да никада неће доживети, разумети шта се то десило и зашто се то дешавало – истакао је министар одбране.

Честитајући свима који су подржали отварање просторија Удружења ветерана “Кошаре”, министар Вучевић пожелео је да оне “буду живе и одишу енергијом којом ти људи заслужују”.

- Да не заборавимо ни ко смо, ни шта смо, да чувамо, да разумемо околности, да пробамо да избегнемо сваке даље сукобе, чувамо мир и стабилност, а да не дамо да нас ико понижава и да нас неко баца на колена. Да ли је то лако? Није, зато то и ради онај који је најодговорнији и најспособнији међу свима, а то је председник Републике – закључио је министар одбране.

Председник Удружења ветерана “Кошаре” Иван Антић истакао је циљеве овог удружења, као и значај отварања нових просторија у центру града нагласивши да је важно лоцирати проблеме који муче ветеране.

- Помоћ стиже и са градског и са државног нивоа, има још доста тога што треба да поправимо, да урадимо. Планирамо да борцима са Кошара омогућимо да имају још привилегија - рекао је председник Удружења ветерана “Кошаре”.

Да ће Град увек бити ту за Удружење, потврдио је градоначелник Новог Сада Милан Ђурић.

- Град Нови Сад помогао је овим простором, помоћи ће и у другим стварима уколико Удружењу буду биле потребне. Остаје нам да Скупштина Града Новог Сада изгласа улицу која ће носити назив Хероја са Кошара и да једна школа, коју ћемо у Југовићеву градити у овој години, такође понесе тај назив - истакао је градоначелник Новог Сада Ђурић.

Удружење ветерана "Кошаре" основано је 19. новембра 2021. године у Новом Саду, са циљем очувања традиције ветерана учесника битке на Кошарама, као и свеобухватне бриге и заштите ратних и мирнодопских војних инвалида, ветерана и чланова породица погинулих бораца.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
13.02.2023
mp4 (236,73 MB)
Изјава министра Вучевића
13.02.2023
mp4 (32,26 MB)
Изјава председника Удружења ветерана "Кошаре" Ивана Антића
13.02.2023
mp4 (39,42 MB)
Изјава градоначелника Новог Сада Милана Ђурића
13.02.2023
mp4 (54,17 MB)
Посета