Министарство одбране Републике Србије
 
11.02.2023.

"Отворена врата" војних школа и ове суботе



Заинтересовани за упис у војне школе посетили су данас Војну академију, Војну гимназију и Средњу стручну војну школу “1300 каплара” у оквиру акције „Отворена врата“ која се одржава сваке суботе током фебруара и марта од 10 до 13 часова.

Сви заинтересовани ученици и њихови родитељи били су у прилици да се из прве руке упознају са наставним планом и програмом, смештајним капацитетима, као и условима конкурса и процедурама за упис.
 
Младиће и девојке на Војној академији дочекао је капетан Миодраг Живков командир вода у кадетској бригади који је одговарао на сва питања у вези са начином школовања и живота на Војној академији. Капетан Живков посебно је истакао значај сада већ традиционалне акције “Отворена врата”.
 
- Акција је осмишљена са циљем да потенцијалним кандидатима омогући да на лицу места од старешина и кадета сазнају све оно што их интересује, у вези са школовањем у Војној академији. Ту могу да виде све од смештајних капацитета, преко кабинета, спортског центра и стрељане. Конкурс ће бити отворен од 15. фебруара и сви кандидати морају да испуњавају опште и посебне услове - рекао је капетан Живков.

Са потенцијалним кандидатима разговарао је и кадет Никола Малић који је трећа година Војне академије на смеру пешадија. Он је посебно позвао младе да дођу на Војну академију и виде све могућности која она пружа.
 
- Моја породица баштини традицију војног позива. Волео сам, волим и волећу војну униформу и наоружање тако да је ово била једина опција коју сам ја имао још од малена. Како је војвода Живојин Мишић рекао, “Држава се ослања на војску, а војска на ускоспецијализовани командни кадар, а то су официри”, јасно је да је Војна академија била једини пут за мене - рекао је кадет Малић и позвао заинтересоване кандидате да се упознају са условима конкурса преко сајта Војне академије додајући да ова високошколска установа обезбеђује услове смештаја, књига за школовање и стипендију током школовања.
 
Младићи и девојке данас су видели собе у кадетском интернату, кабинет наоружања и мотора и моторних возила, као и спортски центар.
 
Аница Шајкић из Београда носи позитивне утиске са Војне академије и нада се да ће испунити све услове конкурса.
 
- Утисци су заиста лепи. Мени није први пут да сам на “Отвореним вратима”, била сам и прошле године и доста тога ми се допало и тада. Још од седме године имам жељу да упишем Војну академију, дека ми је био војно лице и тај позив ми је представио на један сликовит начин. Ја желим да испуним његову жељу, али и свој сан да упишем Војну академију - рекла је Аница.
 
Начелник Војне гимназије капетан бојног брода Мирослав Ћитић нагласио је да су врата интерната у Хумској 22 сваке суботе од 10 часова отворена за све оне који желе да сазнају све информације везане за упис у Војну гимназију и Средњу стручну војну школу. Велики број кандидата и њихових родитеља, истиче начелник Ћитић, долази како би сазнали шта је то специфично и карактеристично за средњошколско војно образовање, као и по чему се разликује од цивилних школа.
 
- Наставни план и програм Војне гимназије усаглашен је са наставним планом и програмом гимназија општег смера у Републици Србији, али има и доста војних садржаја, опште војних предмета. Такође, има и посебних облика наставе од војних обука у пливању у периоду прилагођавања, обуке у скијању до великог броја секција и ваннаставних активности. Управо то је оно што Војну гимназију чини посебном у односу на остале средње школе у Републици Србији - рекао је начелник Војне гимназије и додао да је интернат недавно реновиран, те да су услови за живот и рад ученика знатно унапређени.

Давид Ђорђевић, ученик осмог разреда основне школе, дошао је са родитељима у Интернат Војне гимназије и Средње стручне војне школе како би се упознао са условима уписа, живота и рада у војним школама. Његова мајка Наташа Ђорђевић истиче да је Давид своју одлуку о школовању донео још у седмом разреду основне школе.
 
- Отац ради у полицији, ја сам адвокат по струци, тако да никога нема у војсци, али он је то још у седмом разреду одлучио. Разговарали смо са њим и предочили смо му и неке друге ствари, предложили неке друге школе, али до данас одлуку није променио. Чак и нема други избор школе. Распитивали смо се о условима и успесима школе, и о даљем раду - рекла је Давидова мајка нагласивши да подржавају одлуку свога сина.
 
Поред прилике да знање стекне и развије помоћу најбољег наставничког и старешинског кадра, Марко Панајотовић ученик 48. класе Војне гимназије посебно истиче предности интернатског живота.
 
- Ово је место где коначно могу да покажем за шта сам све способан, своје способности и могућности. Могу да их испољим на најбољи могући начин и овде сам схваћен од наставника и старешина - наводи ученик Панајотовић који свим младима који би желели да упишу неку од две средње војне школе поручује да уколико желе у будућности да постану јака, снажна и савесна личност ово је право место за њих.
 
Војна академија ове године уписаће 175  кадета, а Медицински факултет Војномедицинске академије 17. У Војну гимназију  биће уписано 75 ученика општег смера и 30 ученика ваздухопловног смера, док ће у Средњу стручну војну школу бити уписано 65 дечака и девојчица.
 
Конкурс за упис у војне школе биће отворен 15. фебруара, а заинтересовани кандидати и кандидаткиње моћи ће да поднесу пријаве до 31. марта 2023. године.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
11.02.2023
mp4 (114,93 MB)
Изјава капетана бојног брода Мирослава Ћитића
11.02.2023
mp4 (45,98 MB)
Изјава капетана Миодрага Живкова
11.02.2023
mp4 (33,5 MB)
Изјава кадета Николе Малића
11.02.2023
mp4 (48,04 MB)
Изјава ученика Марка Панајотовића
11.02.2023
mp4 (60,37 MB)
Изјава Анице Шајкић
11.02.2023
mp4 (40,1 MB)
Изјава Наташе Ђорђевић
11.02.2023
mp4 (110,44 MB)
Aкцијa „Отворена врата“