Министарство одбране Републике Србије
 
30.12.2022.

Изашао је нови број „ОДБРАНЕ”



Празнични, јануарски број магазина „Одбрана” излази из штампе у новом руху. Редизајн је заснован на савременим трендовима врхунског дизајна, где добра и атрактивна војна фотографија доминира, уз читљив и оку прилагођен текстуални део, приступачан и млађим читаоцима.

Традиционално, на крају сваке године, доносимо осврт на активности Министарства одбране и Војске Србије које су обележиле ту годину. У рубрици СПЕЦИЈАЛ можете прочитати о вежбама које су извођене, о средствима НВО којима се опремала наша војска, тачније о све три мисије Војске. Сазнајте и који су то били најзначајнији безбедносни изазови за Србију прошле године.

Војни сегмент магазина употпунили смо и освртом на непрекидан процес обуке током децембра у центрима за обуку и вежбалиштима широм земље.

Обележили смо и дане јединица – установа, као и значајне јубилеје неких од њих. О Дану РВ и ПВО, развоју и опремању тог вида Војске, говорио је у рубрици РАЗГОВОР С ПОВОДОМ командант генерал-потпуковник Душко Жарковић. Он је истакао да су кључне анализе реализоване на свим нивоима у РВ и ПВО показале да је година за нама била успешна и безбедна, те да ће се и у 2023. наставити са опремањем савременим средствима и системима.

Да прошлост обавезује, садашњост испуњава, а будућност захтева, истакли су припадници 72. бригаде за специјалне операције, које смо уочи Дана јединице затекли у Рашкој области, а наш фоторепортер Андрија Гавриловић направио је јединствене фотографије, бележећи детаље њиховог рада.

Обележили смо и 145 година постојања Војне болнице Ниш, чији припадници из дана у дан исписују нове странице историје. Тако су у пар протеклих година забележили херојску борбу против епидемије ковида 19, збрињавање миграната у Прешеву, лечење становништва у босилеградском крају, али и медицинску заштиту особља УН и локалног становништва у Централноафричкој Републици.

Још један јубилеј обележили смо у „Одбрани”, у рубрици КУЛТУРА. Поводом 100 година од рођења академика Дејана Медаковића у децембру су у Дому Војске Србије промовисана његова дела у издању „Прометеја”. На промоцији је говорио и потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић, који је истакао да је прича о Дејану Медаковићу „незаустављива, победничка, успешна, али и да говори много више од једне историјске епохе”. Да је тако, да су речи човека који је поимао суштину историјских процеса и данас актуелне, да су његове мисли о Европи, духовности, националној свести и националном програму и данас путоказ, сведочи интервју са академиком Медаковићем, објављен 24. маја 1999. на страницама ратног издања „Војске”, који овом приликом поново објављујемо.

Подсетили смо у рубрици ТРАДИЦИЈЕ и на 80 година од формирања Народноослободилачке војске Југославије, на четворогодишњу борбу у којој је српски народ тешко страдао, али је на крају рата стао у строј победника, исто као што су наши преци били у строју победника у Првом светском рату.

Доносимо и текст о 51. скијашком полигону „Копаоник”, који је драгоцен и зими и лети, где су генерације кадета, вођене искусним војним инструкторима скијања, стекле основне скијашке вештине и заволеле тај спорт.

У АРСЕНАЛУ смо представили јужнокорејску самоходну хаубицу К9, која је до данас произведена у више од 1.300 комада. На глобалном тржишту самоходних хаубица, гусеничара и точкаша произведених од 2000. удео јужнокорејског „грома” је чак 52 одсто.
На страницама нашег магазина значајно место заузела је и рубрика ГЛОБАЛНО. Душан Спасојевић, амбасадор Србије у Грчкој, у интевјуу за наш магазин открива да је кључна и најјача карика српско-грчких односа обострани доживљај међусобне блискости, братства по оружју и пријатељства заснованог на заједничким вредностима, духовним стремљенима и историјском искуству.

Осврнули смо се и на европску енергетску безбедност, на напоре Европске уније да надомести несташицу природног гаса у Европи и мере које се предузимају да се тај проблем реши.

Да ли се и у којој мери рат променио, шта је то што је ново, а шта је остало исто, може ли космос бити могуће поприште савремених сукоба – суштинска су питања покренута на научном скупу „Савремени оружани сукоби – теорија и пракса”, коме је Институт за стратегијска истраживања Универзитета одбране у Београду недавно био домаћин. Детаље са тог скупа доносимо у рубрици ПОВОДИ.

У рубрици КУЛТУРА прочитајте о јединственој изложби у Галерији Дома Војске Србије. Ту су се сусрела дела Саве Шумановића, једног од најзначајнијих српских сликара прве половине 20. века, и Илије Башичевића Босиља, једног од педесет најзначајнијих самоуких уметника у свету.

Како нам предстоје новогодишњи и божићни празници, читајући „Одбрану” сазнајте како је некад изгледала прослава Божића у српској војсци.

САДРЖАЈ ОДБРАНЕ 368
 
НАСЛОВНА
 
Стр.2
ИМПРЕСУМ И САДРЖАЈ
 
УВОДНИК
Стр. 3
ИЗВЕСТАН ОСМЕХ
 
ФОТО-КОМЕНТАР
Стр. 4
72. БРИГАДА ЗА СПЕЦИЈАЛНЕ ОПЕРАЦИЈЕ
 
У ФОКУСУ
Стр. 6
Активности Министарства одбране и Војске Србије у децембру
МИР ИЗНАД СВЕГА
 
РАЗГОВОР С ПОВОДОМ
Стр. 10
Командант РВ и ПВО генерал-потпуковник Душко Жарковић
ХРАБРОСТ, СНАГА И ПАТРИОТИЗАМ
 
СПЕЦИЈАЛ
Стр. 14
Војска Србије у 2022. години
ШТИТ ОТАЏБИНЕ
 
Стр. 22
БЕЗБЕДНОСНИ ИЗАЗОВИ ЗА СРБИЈУ У 2022. ГОДИНИ
 
Стр. 24
БРОЈЕВИ – МЕРЉИВИ РЕЗУЛТАТИ РАДA МО И ВС У 2022. ГОДИНИ
 
СИСТЕМ
Стр. 26
У сусрет Дану 72. бригаде за специјалне операције
БЕЗ МАНЕ И СТРАХА
 
Стр. 32
Обука у децембру
НЕПРЕКИДНО НА ТЕРЕНУ
 
Стр. 38
Војна болница Ниш – 145 година постојања
У СЛУЖБИ ЗДРАВЉА ЉУДИ
 
Стр. 42
51. скијашки полигон „Копаоник”
ДРАГОЦЕН И ЗИМИ И ЛЕТИ
 
АРСЕНАЛ
Стр. 46
Самоходна хаубица К9
ЈУЖНОКОРЕЈСКИ ГРОМ
 
ГЛОБАЛНО – ИНТЕРВЈУ
Стр. 54
Душан Спасојевић, амбасадор Србије у Грчкој
ТАЈАНСТВЕНА ВЕЗА
 
ГЛОБАЛНО – ПОГЛЕДИ
Стр. 58
Европска енергетска безбедност
НЕИЗВЕСНА БУДУЋНОСТ
 
ПОВОДИ
Стр. 64
Физиономија савремених оружаних сукоба
КОСМОС КАО МОГУЋЕ ПОПРИШТЕ
 
КУЛТУРА
Стр. 70
Академик Дејан Медаковић
ПОСРТАЊЕ ХРИШЋАНСКЕ ЕВРОПЕ
 
Стр. 74
У Галерији Дома Војске Србије – Шумановић и Босиљ
ОД ПОЕТСКОГ РЕАЛИЗМА ДО СИМБОЛИЧКЕ НАИВЕ
 
ТРАДИЦИЈЕ
Стр. 78
Прослава крсне славе
ТАМО ДАЛЕКО…
 
Стр. 78
Осамдесет година од формирања Народноослободилачке војске Југославије
У СТРОЈУ ПОБЕДНИКА
 
ОГЛАСИ
Стр. 80
Сервисне информације, конкурси
 
К-3
ПРОСЛАВА БОЖИЋА У СРПСКОЈ ВОЈСЦИ