Министарство одбране Републике Србије
 
20.10.2022.

Билатералне одбрамбене консултације са Савезном Републиком Немачком



Делегација Управе за међународну војну сарадњу Министарства одбране Републике Србије, предвођена начелником пуковником Небојшом Свјетлицом, боравила је у посети Савезној Републици Немачкој, ради реализације Билатералних одбрамбених консултација са делегацијом Одељења за међународну сарадњу Оружаних снага СР Немачке.
Током разговора у Берлину анализирана је досадашња сарадња у области одбране и разматрани су предлози активности билатералне војне сарадње за 2023. годину.

Пуковник Свјетлица констатовао је да је сарадња у области одбране са Немачком развијена и разноврсна, изразивши очекивање да ће у наредном периоду бити унапређена, у обостраном интересу. Пренео је да је током посете министарке одбране Немачке Кристине Ламбрехт Београду, у мају 2022. године, потврђено опредељење обе стране да се значајно допринесе јачању одбрамбених и укупних односа две земље. 

На састанку је констатовано да је број реализованих билатералних активности увећан у односу на претходну годину, посебно у области политике одбране.

Саговорници су се сагласили да постоји заједничка тежња за даље квалитативно унапређење сарадње у области одбране, као и да ће предложени облици сарадње у наредном периоду, на најбољи начин, омогућити јачање односа два министарства и војске.