Министарство одбране Републике Србије
 
19.07.2022.

Министар Стефановић: Србија се дичи што је земља Живојина Мишића



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић подсетио је  да је на данашњи дан пре 167 година у Струганику код Мионице рођен српски војсковођа Живојин Мишић, који се својом храброшћу и умећем уписао у анале светске војне историје. „За више од 40 година проведених у официрској униформи остао је несаломив у борби за српски народ и зато је и данас узор српским војницима у преданом служењу отаџбини“, истакао је министар Стефановић.  

„Учесник је свих шест ослободилачких ратова које је Србија водила од 1876. до 1918. године. У сваком је показао изузетну одважност и истрајност, док је чувена Колубарска битка, у којој је командовао Првом српском армијом, ушла у историју ратовања као јединствен пример да се војска којој се предвиђа потпуни слом, реорганизује за кратко време, крене у контраофанзиву и нанесе одлучујући пораз непријатељу. Његова тактика прегруписавања армије и концентрисаног удара и данас се изучава на војним академијама широм света“, подсетио је министар Стефановић.    

Како је додао, Србија не сме никада заборавити да је изнедрила војника какав је био Живојин Мишић.

„Његово име пронело се надалеко ван граница наше отаџбине, проносећи уједно и предање о борби маленог, али неустрашивог српског народа за своју слободу. Многи би волели да су били отаџбина Живојина Мишића, али је то била Србија, која се мора још гласније дичити својим јунацима и својом историјом. Мора памтити ко јој је изборио слободу и мора дати све од себе да ту тешко освојену слободу и мир данас чува. То дугујемо и Мишићу и свим нашим прецима и то дугујемо нашој деци и будућим нараштајима“ поручио је министар.