Министарство одбране Републике Србије
 
06.06.2022.

Министар Стефановић о нападима на Србију и председника Вучића



Изјава потпредседника Владе и министра одбране др Небојше Стефановића:

„Већ више од сто дана траје сукоб у Украјини, са којим Србија нема ама баш никакве везе и о ком је заузела врло јасан и недвосмислен став. Исто толико трају пропагандни удари на Србију и председника Вучића и са истом жестином, што од опозиције у земљи, што из региона. Зашто је то тако и откуд толика хистерија усмерена на Србију, више се нико ни не пита - сувише је очигледно.

Током викенда мој син је имао са својим маленим другарима из вртића прву приредбу. Извели су нам, између осталог, и једну песмицу. Речи је писао Слоба Станишић, компоновао и отпевао Миња Субота, и гласе „не може то да се купи, не може то да се прода, у срцу се срећа скупи, њено име је слобода“. И не може. Када немате слободарски дух - немате га. Србија и њен народ га имају одувек.

Нашу слободу смо кроз историју скупо плаћали, али смо у борби за њу били истрајни. И баш зато што знамо њену цену, данас је љубоморно чувамо и учимо нашу децу од малих ногу колико је велико и важно њено значење.  Србија данас чува своје право да одлучује о свом путу, да доноси самостално одлуке које су искључиво у интересу њеног народа и не буде пион у окршајима туђих интереса.

И зато трпи пропагандне ударе у којима је нападају сви они којима се не свиђа независна и слободна држава Србија, сви они који покушавају да на тај начин остваре своје интересе.

Од опозиције која се сада, после пеха на изборима у сопственој земљи, додворава разнима у свету и то једни обећањем да би увели санкције Русији, други да би напустили пут европских интеграција, преко здушног навијања које стиже из појединих кругова из Хрватске, БиХ, Црне Горе и Приштине да нам треба задати ударац од ког се нећемо опоравити, до Билтова и осталих белосветских аналитичара који захтевају да нас „дисциплинују“.

Свима њима смета слободарска политика коју Србија води. Политика која почива управо на неким од суштинских вредности Европске уније – право сваког народа да доноси одлуке у сопственом интересу, док то не угрожава друге. А Србија жели да буде пуноправни члан ЕУ. Уз то жели да се поштује територијални интегритет свих земаља и то без изузетка. Чува своје и туђе не угрожава. И нема више кћери и синова које би жртвовала, а свакако не за туђе интересе. Јер слобода је слобода и ту нема компромиса“.