Министарство одбране Републике Србије
 
01.06.2022.

Министар Стефановић: Србија памти своје хероје



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић подсетио је да Србија памти своје хероје и да је на данашњи дан, 1. јуна 1999. године, у току НАТО агресије на нашу земљу, погинуо генерал-пуковник Војске Југославије пилот Љубиша Величковић, помоћник начелника Штаба Врховне команде Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Југославије.

„За време обиласка положаја ратних батерија ПВО у селу Омољица код Панчева након дејстава НАТО авијације на овај град и положаје РВ и ПВО Југославије, једним од пројектила смртно је погођен и генерал Љубиша Величковић. Храбар, частан и непоколебљив, прави војник, увек је био у жаришту збивања, на првим линијама борбе. Нико од српских пилота није устукнуо, напротив, бранили су српско небо храбро и неустрашиво.

Љубављу према отаџбини, несебичном жртвом у тешким временима и храброшћу вредном сваког дивљења, стао је у ред највећих плавих хероја, чувара српског неба. Чувамо успомену на њега и не заборављамо.“, написао је министар Стефановић на свом Фејсбук налогу.