Министарство одбране Републике Србије
 
29.04.2022.

Министар Стефановић поводом приказа „Штит 2022“: Грађани ће видети колико је Србија заштићена



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић рекао је вечерас гостујући у Дневнику 2 Радио телевизије Србије поводом сутрашњег приказа способности Војске Србије „ШТИТ 2022“ да наши грађани могу да буду мирни и спокојни јер чува их Војска Србије. Министар је упутио позив грађанима да сутра од 8.30 до 15 часова дођу на војни аеродром у Батајници и да уживају са својом Војском.

 – Захваљујући огромним улагањима и подршци председника Вучића у претходном периоду успели смо да подигнемо капацитете наше војске, да подигнемо њене способности на највиши ниво. Оно што је важно је да покажемо, не само оно што смо до сада имали, по један, два или три примерка, ушли смо у серијску производњу тих средстава, тако да ће грађани моћи да виде оно што имамо најсавременије у системима Ратног ваздухопловства и пртивваздухопловне одбране  и све што смо направили за Копнену војску. Грађани ће имати прилику да виде 20 "Пасарса", наше "лазаре" и "милоше" - све по 20 комада најмање, видеће наше "мале милоше", дивизион наших хаубица "Нора", све што смо развијали. Очекујте нешто што је у обиму најмање два пута веће у односу на велики приказ који је био прошле године на Ушћу, где је приказан огроман број система – рекао је Стефановић.
 
Он, такође, наводи да ће грађани имати прилику да виде најсавременије системе противваздухопловне одбране.
 
– Знам да се сви томе радују, видеће њихово садејство у простору – каже он.
Стефановић је рекао да због смањеног простора тај приказ неће бити у потпуности једнак тактичним условима које војска примењује, али ће грађани то моћи лепо да виде.
 
– Моћи ће да уживају са својом војском, један леп дан за нас – рекао је министар одбране уз напомену да је улаз на војни аеродром на Батајници отворен од 8.30 до 15 часова, а да је динамички део програма је од 11 до 12 - најатрактивнији приказ.
Одговарајући на новинарско питање у вези са интересовањем младих за позив војног пилота, Стефановић је рекао да комерцијални услови диктирају цене.
 
– После неколико година имамо повећање броја младих људи који су заинтересовани за занимање пилота, који су се пријавили за Академију, 73 млада човека су се пријавила, а прима се 12. Шта је допринело овом повећању, радили смо много година да модернизујемо мигове-29, који су потпуно другачији од оних које смо имали, унутра је потпуно другачији авион, његово наоружање је другачије – рекао је Стефановић.

 – Имамо нове ербасове хеликоптере, X-145, наоружане са домаћим наоружањем, имамо Ми-35, борбене хеликоптере, имамо Ми-17, ваздухоплове поред „ласте“, „галебова“ и „орлова“, први пут показујемо сутра потпуно наоружане „пегазе“ - беспилотне летелице које смо радили у кооперацији са партнерима из Кине, поред ЦХ-92 које смо купили као готове, биће први пут приказани – рекао је Стефановић.
 
Говорећи и о премијерном представљању система ФК-3 систем, министар је рекао да је то ПВО кишобран за територију Србије. Он објашњава да је реч о једном дивизиону који је набављен, са 4 батерије, а сваки систем има домет од око 100 километара у даљину и 27 у висину.
– Када ставите 4 батерије, могу да покрију највећи део територије Србије, уз наравно „панцире“ најсавременији наш систем средњег домета. „Панцир“ служи да заштити батерију. Када се постави ФК-3, „панцир“ иде уз њега, да би га штитио. Видећете и системе „Пасарс“ и када они делују, како изгледа у простору, модернизовано средство, на које ћемо уградити „мистрал“ ракете домета до 7 километара – рекао је Стефановић.
Према његовим речима, грађани ће сутра видети колико је Србија боље заштићена него пре 30 или 40 година.
 
– Имамо озбиљно средство које може да гађа 6 циљева са 12 ракета. То говори колико је Србија озбиљно напредовала у заштити свог неба – закључио је Стефановић.
 
Извор: РТС
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
29.04.2022
mp4 (360,03 MB)
Гостовање министра Стефановића