Министарство одбране Републике Србије
 
22.04.2022.

Министар Стефановић: У снажној борби за правду нису нас мимоишла ни страдања



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић подсетио је да се данас на Велики петак, најтужнији хришћански празник, сећамо свих Срба, Јевреја и Рома страдалих у масовним и нечовечним убиствима током Другог светског рата.

„Симболика празника је очигледна, јер нас у снажној борби за правду нису мимоишла ни страдања. Фашистички и усташки злочини остаће уписани црним словима у светској историји као најсмртоноснији акт против човечности и живота.

22. априла 1945. године група заточеника, измучена вишемесечним малтретирањем, скупила је довољно снаге и храбрости да се бори за слободу и пробила логор смрти у Јасеновцу. Надалеко познат по најмонструознијим злочинима, мучењима и свирепим убиствима, Јасеновац је по једној ствари надмашио и Аушвиц – био је једини систем логора на тлу Европе који је имао и логоре за децу“ – написао је министар Стефановић на свом Фејсбук налогу.

Он је поручио да је српски, слободарски народ, један од најстрадалнијих на свету и да управо због тога Србија у овом тешком тренутку шаље поруку мира целом свету и залаже за мир и безбедност.

„Историја Србије исписана је крвљу овог народа, а болне успомене обавезују нас да снажно чувамо безбедност и негујемо културу сећања, како нам се злочини попут Јасеновца, Бањице и Старог Сајмишта више никада не би поновили. Слава свим жртвама!“ - написао је министар Стефановић.