Министарство одбране Републике Србије
 
12.04.2022.

Министар Стефановић: Курти лешинари над сукобом у Украјини



Изјава потпредседника Владе и министра одбране др Небојше Стефановића:

„Изјаве Аљбина Куртија о некаквој војној претњи из Србије одавно нико не може да узме за озбиљно, али он не одустаје. Он лешинари над сукобом у Украјини тражећи у томе разлог да преко реда и на мала врата уђе у чланство НАТО, па када је моментално одбијен, враћа се својој старој тужбалици да страхује од војне снаге Србије.

Ствари су потпуно обрнуте. Управо су Аљбин Курти и његови у Приштини највећа безбедносна претња у региону. Они се баве илегалним наоружавањем својих сународника и милитаризовањем Косова и Метохије, мимо свих споразума који уређују војно присуство у покрајини и кажу да је КФОР једина дозвољена војна формација.

Срби на Косову и Метохији су једини народ у региону који има разлог да страхује за своју безбедност, зато што је изложен сталном оружаном притиску безбедносних снага Приштине, које се непрестано ојачавају, уз кршење свих важећих споразума.

Аљбин Курти је последњи човек на свету који има било какво право да говори о опремању Војске Србије и о њеним капацитетима. Да можда не страхује да је Србија у стању да уништи његову војну авијацију и да успешно одврати његове ракетне нападе? Курти мора да зна да није овлашћен и да нема никакво право да се бави војним и безбедносним питањима, већ да је то искључиво у надлежности мисије КФОР-а са којом Војска Србије и Министарство одбране Србије имају одличну сарадњу.

А што се тиче одбрамбених капацитета Војске Србије о њима нема разлога да брине нико у региону ко има добронамерне и мирољубиве намере према Србији. Војска Србије је поуздан и добро опремљен систем који гарантује безбедност свим нашим грађанима и не представља претњу ни према коме. Њен једини задатак је заштита нашег суверенитета и миран сан свих наших грађана од сваке претње која би могла да се појави. Захваљујући нашој стабилној економској и политичкој ситуацији и захваљујући сталној модернизацији наше Војске и нашег одбрамбеног система, на којем посебно инсистира председник Вучић свих протеклих година, Војска Србије је поуздан и поштовања вредан фактор мира. Многи, а нарочито Аљбин Курти, не желе да виде такву Србију, желе да она буде слаба и подложна сваком притиску, али та времена су на њихову жалост одавно прошла.“