Министарство одбране Републике Србије
 
12.04.2022.

Документарни филм „Бранили су небо отаџбине “ премијерно на Радио-телевизији Србије



У оквиру обележавања Дана сећања на почетак Другог светског рата данас на Првом програму Радио-телевизије Србије са почетком у 22 часа биће емитован документарни филм  „Бранили су небо отаџбине “. Филм је снимљен у продукцији Војнофилмског центра „Застава филм“ Управе за односе са јавношћу Министарства одбране Републике Србије.

У ваздушним биткама у рату од 6. до 16. априла 1941. године учествовало је више стотина ваздухопловаца како ловачке, тако и бомбардерске авијације. Документарно филмско остварење говори о отпору, страдању и саможртвовању више од 130 ваздухопловаца Краљевине Југославије, који су у априлу 1941. године, пружили неочекивано снажан и одлучан отпор нацистичким агресорима.

Упркос чињеници што су од тих догађаја протекле деценије, о томе се мало зна и још мање говори, па се углавном помињу само изгинули пилоти одбране Београда, њих једанаесторица.

Сценарио за филм радио је проф. др Будимир Поточан, дугогодишњи новинар Политике који се 35 година бавио истраживањем ове теме, редитељ је проф. Драгољуб Елчић,  продуцент је пуковник Горан Иконић, а наратор у филму глумац Александар Лазић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
12.04.2022
mp4 (37,01 MB)
Трејлер