Министарство одбране Републике Србије
 
12.04.2022.

Министар Стефановић: Ценимо и памтимо сваку жртву узидану у слободу наше отаџбине



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић подсетио је да се на данашњи дан, 12. априла, сећамо славне и крваве борбе – Пробоја Сремског фронта, која је означила победу Југословенске армије над моћном фашистичком силом и окончање Другог светског рата у нашој земљи.

„Истински слободарски свет, оличен у одважној борби српског народа, није пристао, ни када је то било најтеже, да се покори нацистичкој и фашистичкој идеологији. У бици која је вођена 175 дана, по снегу и каљугама, до последњих граница снаге, учествовало је око 250.000 војника. Уз јединице Југословенске Армије, храбро су се бориле и трупе Црвене армије и бугарске Народне армије, као и Бригада „Италија“. У тешким борбама погинуло је око 13.500 југословенских војника, 1.100 припадника Црвене Армије, 630 припадника бугарске Народне Армије и 163 Италијана из састава југословенских јединица“ – написао је министар Стефановић на свом Фејсбук налогу.
 
Захваљујући несебичној жртви ових јунака, наша земља била је слободна од вишегодишњег нацистичког окупатора.

„Ценимо и памтимо сваку жртву узидану у слободу наше отаџбине. Прошло је 77 година, али не заборављамо никада. Увек ћемо неговати културу сећања, јер ћемо само на тај начин одати најдубље признање херојским подвизима и сведочити томе да њихова жртва није била узалудна. Слава херојима!“ - написао је министар Стефановић.