Министарство одбране Републике Србије
 
31.03.2022.

Изјава помоћника министра за људске ресурсе Катарине Томашевић



"Наводи Војног синдиката Србије да се припадницима Министарства одбране и Војске Србије додељују кључеви од станова који још нису изграђени су обична измишљотина. Сваки наш припадник коме је уручен кључ од стана је одмах затим тај исти стан комисијски примио и добио могућност да се у њега и усели. Тврдња ВСС да је неизвесно када ће и да ли ће уопште уговорени станови бити изграђени је злонамерна неистина која без основа узнемирава људе који с правом очекују да се ускоро скуће са својим породицама у роковима који су сваком нашем припаднику приликом потписивања уговора и предочени.

Програм државне станоградње на основу којег се већ 526 припадника Министарства одбране и Војске Србије уселило у нове станове, а 728 потписало уговор за станове који су у завршној фази изградње најбоље говори да су управо саопштења Војног синдиката Србије „Потемкинова села". Такви иступи засновани су искључиво на политичким амбицијама оних који синдикалну организацију користе за нападе и покушаје урушавања угледа Министарства одбране и Војске Србије.

У ситуацији када цене некретнина бележе незапамћен раст, припадници система одбране добили су могућност да нове, натпросечно квалитетне станове купе по цени од 400 до 500 евра по метру квадратном. Није потребно наглашавати колико пута је тај износ нижи од најјефтиније новоградње у Србији, а камо ли у Београду.

Јасно је да напади на Министарство одбране који готово свакодневно долазе од стране Војног синдиката Србије немају за циљ иницирање било каквог социјалног дијалога већ су искључиво у контексту дневно-политичког маркетинга.

Министарство одбране и Војска Србије улажу огромне напоре за унапређење материјалног положаја својих припадника, а стамбено збрињавање, поред повећања плата, без сумње јесте један наших приоритетних циљева. Резултати који су до сада остварени на том пољу су мерљиви и проверљиви, а што је најважније – нису коначни.

Министарство одбране ће, упркос неистинама и неоснованим нападима, наставити да предузима мере како би материјални положај наших припадника из године у годину био бољи. Уверени смо да свакодневни труд и пожртвовање људи који су свој живот подредили безбедности Србије, заслужује такав приступ."