Министарство одбране Републике Србије
 
29.03.2022.

Састанак председника Вучића са министром одбране Републике Италије



Председник Републике Србије Александар Вучић састаo се данас са министром одбране Републике Италије Лоренцом Гверинијем, са којим је разговарао о унапређењу билатералне сарадње, европској перспективи Србије, као и актуелној међународној кризи.

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је састанку у Председништву, а уз министра је био и помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић.

Председник Вучић је изразио задовољство што Србија и Италија имају стабилне пријатељске односе и интензивну сарадњу у свим важним областима. Он је истовремено захвалио Италији на континуираној и снажној подршци европском путу Србије. „Италија је трећи спољнотрговински партнер Србије. Сарадњу у области одбране морамо и можемо да подигнемо на виши ниво. Веома смо задовољни сарадњом са италијанском војском у међународним мисијама, а посебно захвални Италији на заштити права српског народа и светиња на Косову и Метохији“, истакао је председник Вучић. Он је додао да је очување стабилности и мира на Балкану од највишег интереса наше земље. „Србија је у последње време једна од најбрже растућих економија и ми то не желимо да угрозимо“, рекао је председник Вучић.

Поводом актуелне међународне кризе, председник Вучић је истакао да се Србија залаже за мир и да поштује норме међународног права и начело територијалног интегритета Украјине.
 
Министар одбране Италије Лоренцо Гверини пренео је поздраве премијера Драгија и целе италијанске Владе. Он је указао на то да трговинска размена показује колико су односи двеју земаља добри. Министар Гверини је истакао одличну сарадњу у мисијама Европске уније, као и учешће припадника Војске Србије у италијанском контингенту у Либану и додао да Италија у октобру ове године поново преузима команду над мисијом КФОР, која пружа важан допринос стабилности. „Ми смо свесни да тренутна криза на међународном нивоу представља ризик по безбедност, као и да ће се последице кризе осетити у свим областима, а посебно у енергетском сектору“, нагласио је италијански званичник осврнувши се на актуелну ситуацију у Украјини.

Министар Гверини је поновио да Италија цени улогу Србије у успостављању стабилности у региону и пружа подршку европском путу Србије додавши да је интеграција земаља Западног Балкана од суштинског значаја како за очување мира, тако и за напредак и економски раст целог региона.
 
Двојица званичника су се сагласили да би одржавање Четврте заједничке седнице двеју влада, чим то буду дозволиле међународне околности, представљало додатни подстрек унапређењу свеобухватних односа и продубљивању стратешког партнерства.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
29.03.2022
mp4 (21,72 MB)
Састанак