Министарство одбране Републике Србије
 
29.03.2022.

Mинистaр одбране Републике Италије Гверини у посети Србији



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић састао се данас у згради Старог генералштаба са министром одбране Републике Италије Лоренцом Гверинијем, који борави у званичној посети Републици Србији. Министар Стефановић је истакао да је сарадња у области одбране на изузетно високом нивоу и да прати економске и свеукупне односе двеју земаља.  

Он се захвалио министру Гверинију на другој посети у релативно кратком року и на његовим речима снажне подршке Италије Србији која се осликава и у конкретним потезима.

- Италија је једна од држава које најснажније подржавају европски пут Републике Србије не само речима, већ и практичним, конкретним потезима на чему смо заиста искрено захвални. Такође, један је од највећих инвеститора у Републици Србији, што доприноси и отварању нових радних места и бољем животу грађана Србије, што је веома важно за нашу земљу – рекао је министар Стефановић, истичући да Србија подржава улазак свих наших комшија у Европску унију, јер сматрамо да је то најбоље за просперитет целог региона.

Сарадња у области одбране између две земље, како је оценио министар Стефановић, је на високом нивоу и побољшава се из године у годину.

- Имали смо прилику да о томе разговарамо у децембру 2020. приликом посете министра Гверинија Србији, али и приликом посете начелника Генералштаба италијанске војске војсци претходне године. И заиста смо направили корак напред у нашој свеукупној војној сарадњи. Такође, наши војници сјајно сарађују у међународним мисијама и недавно сам се вратио из Либана где сам се лично уверио да та њихова сарадња у мисији УН није само формална, већ таква да када питате војнике Србије они се тамо где учествују као део италијанског контингента осећају заиста добродошло. Поносни су и ови - зато што су српски војници и ови зато што су италијански, али деле исту храну, имају исте задатке и живе као браћа у једној земљи чија је безбедност веома сложена – рекао је министар Стефановић.

Он је подсетио и да српски и италијански војници заједнички учествују и у мисији у Сомалији, где су ангажовани у медицинском контингенту.

- Наше заједничко учешће у различитим мисијама широм света, у којима штитимо међународно право, стабилност и сигурност тих региона, јасно говори у прилог томе да је Србија посвећена очувању стабилности у региону. Рекао сам министру Гверинију да може да рачуна на Србију као поузданог партнера у овом делу Европе, који ће снажним деловањем наставити да подржава потпуну стабилност овог дела света, јер ми хоћемо да се бавимо напретком и економијом – рекао је Стефановић.

Он се захвалио министру Гверинију и Италији на томе што су увек спремни да заједнички са нама раде на оним циљевима, задацима који су важни, не само за безбедност наше две земље, већ и за безбедност целе Европе.

- За нас је веома важна улога КФОР-а на територији Косова и Метохије и за нас је важна улога италијанских војника у КФОР-у, који су распоређени и у заштити српског становништва и у заштити српских манастира. Они то раде на један добар начин и захвални смо им на томе. И ми настављамо блиску комуникацију са КФОР-ом, који је једини гарант безбедности српског становништва на територији наше јужне покрајине – рекао је министар Стефановић.

Министар Гверини, након данашњег састанка, захвалио се министру Стефановићу на срдачном састанку.
 
- Захваљујем се и на сталном дијалогу који постоји између наше две земље, као и у сектору за који смо ми надлежни. Желим да се захвалим Србији овом приликом и на активном учешћу у операцијама УН и Европске уније, које су веома битне и где се показала ефикасност синергије. Такође, желим да се посебно захвалим и на свему ономе што српске војне снаге чине у оквиру UNIFIL-а у Либану. Заиста ценимо веома њихово залагање и рад. Ценимо га ми, али га цене и други међународни фактори. За Италију је веома важна сарадња која се реализује како би био осигуран мир. То показује и наше заједничко деловање у операцијама као што је UNIFIL, и као што је КФОР, који су ту да би осигурали стабилност и чија је основна функција да буду непристрасан гарант безбедности – рекао је Гверини.
 
Он је истакао да је Балкан, иначе, регион који је за Европу веома важан у стратешком смислу.
 
- Зато верујем да ће квалитет и обим наше сарадње и наших односа, за које мислим да ће се додатно развијати и да ће бити свакако у функцији приближавања Србије Европској унији, а за шта се Италија залаже веома активно и здушно подржава, бити основни фактори који ће довести до обостране добробити – рекао је министар Гверини.

Према његовим речима, улазак Балкана у Европу је веома значајан.
 
- Значајан је и за очување геополитичке равнотеже у Јужној Европи и зато сматрамо да је будућност Србије у Европи и да Београд свакако може да рачуна на нашу снажну подршку. Сада живимо у временима у којима постоји велика тензија на међународном нивоу, због рата који се догађа у Украјини. Што се тиче Италије, ми ћемо наставити да се залажемо да дође до успостављања једног кредибилног процеса преговора. Желим да се захвалим за подршку коју је Србија указала везано за неопходност очувања територијалног интегритета Украјине - рекао је италијански министар одбране.

Састанку су присуствовали и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић, помоћник министра за политику одбране Предраг Бандић, помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, као и амбасадор Италије у Београду Карло Ло Кашо.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
29.03.2022
mp4 (105,97 MB)
Дочек министра одбране Италије
29.03.2022
mp4 (409,28 MB)
Изјава министра Стефановића
29.03.2022
mp4 (406,81 MB)
Обраћање министра одбране Републике Италије Гверинија