Министарство одбране Републике Србије
 
24.03.2022.

Председник Вучић: Нећемо да клечимо и молимо, то је била агресија



Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је, вечерас на комеморативном скупу у Краљеву поводом Дана сећања на страдале у НАТО агресији, да "нећемо да клечимо и нећемо да молимо, хоћемо да чувамо сећање на страдале и никада вам нећемо заборавити то што сте овој земљи и народу урадили".

Обележавању 23. годишњице од почетка НАТО агресије присуствовали су потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Председник Вучић подсетио је да је пре тачно 23 године, кренуо бруталан, језив, злочиначки, ужасан, нељудски напад на једну малу земљу.

- На једну малу земљу која тешко да је некоме нешто скривила, ничију територију није угрозила. Та мала  земља никога није напала, ничију територију било које друге земље није угрозила. Та мала земља  и њен велики народ, желили су само да буду свој на своме - рекао је председник Вучић.

Председник је навео да је 19 великих земаља одлучило да сву своју храброст, бахатост, осионост, арогнацију, покажу на малом, непокореном и слободарском народу какав је српски народ.

- Није им било довољно то што су овом народу учинили годинама пре тога, већ су се свом својом машинеријом, најјачом, највећом, најмоћнијом и политичком и медијском и економском, и војном, острвили да убију душу, дух и срце тог непокореног народа - истакао је председник Републике.

Он је поручио да наша земља неће клечати и молити, и истакао да никада нећемо заборавити шта су те земље урадиле српском народу.

- Нећемо да клечимо и молимо, хоћемо да чувамо сећање на страдале, никада нећемо заборавити што сте нашој малој земљи и нашем великом народу урадили - поручио је председник Вучић.

Према његовим речима, морамо да гледамо у будућност, али како да заборавимо све оне настрадале, упитао је председник Вучић читајући имена настрадалих у Краљеву.

- Моје питање за њих је – Мало вас је било 19, што само 19, што вас још није било против само једне мале непокорене земље и једног бројчано малог, а великог и поноситог српског народа? Краљево ће ова имена увек да памти и Србија их никада неће заборавити – поручио је председник Вучић.

Он је подсетио на разарања која је претрпео Рашки округ током НАТО агресије, додајући да данас гротескно звуче њихове синтагме које су користили само да би се оправдало и да би могли да се хвале и „церекају“ над судбином „тог једног који беспомоћно лежи на земљи док га 19 њих јунака и великана туку“ називајући то колатералном штетом.

- Данас се навршава 23 године од почетка НАТО агресије на нашу земљу, поновићу, агресије на нашу земљу – све оно што су нам бранили да кажемо годинама и деценијама, а што више никада нећемо да кријемо. Агресија на једну суверену државу, оснивача Уједињених нација и без одлуке Уједињених нација. Данас се не сете тога, а кад се сете, боље да се не сете, јер кад се сете онда видите нису то случајно направили и да није била нека грешка како смо се надали све ово време – нагласио је председник Вучић.

Он је поручио да је његова молба да пусте да тог 24. марта, тај један дан у години, да бар тај један дан жалимо за хиљадама људи који су убијени.

- Пустите нас да тај један дан можемо да чујемо вашу тишину, ућутите на тај један, једини дан. Не вређајте наше жртве. Покажите поштовање према једном слободном и слободарском народу – рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је обавеза земље да изгради културу сећања и навео је да су за то више заслужни Милорад Додик и људи из Републике Српске. Он је истакао да ће српски народ увек бити заједно и да никада нећемо бити раздвојени по том питању.

- Можемо да живимо у колико год држава, никада нећемо бити народ који ћете моћи да раздвојите. Увек ћемо да говоримо спрским језиком и користимо ћирилично писмо - навео је председник Србије.

Вучић је током говора истакао да је тада 19 земаља НАТО одузело ногу тада 14-годишњој Бојани Жарчанин, не хајући да ће узети живот неком детету.

- И нисте неки јунаци. И нисте уплашили ни нашу Бојану, нашу јунакињу. Она је родила дивну малу Дуњу. Мала Дуња има данас пет година. Мала Дуња, дуња живота, дуња слободе, дуња непокора, дуња српског срца, дуња српске будућности. Никада вам нећемо дати ни нашу Дуњу ни српску слободу, нити српску срце ћете икада успети да сломите - рекао је председник Србије.

Он је навео да нашој земљи предстоје тешки дани, неки на Косову и Метохији и навео да неки неодговорни људи покушавају да нас увуку у замку и натерају да им одговоримо како заслужују.

- Једино што могу да им кажем јесте да их се нисмо много уплашили, ни њих ни оних силеџија који их подржавају. Све што будемо могли, из свег срца, због будућности народа и деце, даћемо све од себе да сачувамо мир. Али они који мисле да ће да нам протерују народ, морају да знају да се неће догодити. Неће се догодити, јер Србија није џак ни канта за ударање, Србија је  земља поносног народа, снажног народа и Србија ће чувати своју слободу једнако снажно као и свој мир - рекао је председник Србије.

Председник Вучић је поручио свима који воде ратове, као и онима који се бране, да је мир најважнији и да чувају животе генерација и деце.

- Свима онима који су осиони на свим странама света, да добро знају, да нема веће вредности од живота деце и молим их да што пре прекину ратове и конфликте. Не само због нас, већ и због њих, јер ова несрећа уколико се настави, неће јој бити краја. А вас народе молим вас у оваквим не лаким тренуцима да будемо заједно, да чувамо нашу Србију, јер немамо другу отаџбину, имамо само једну, једину, најлепшу, непокорену, слободну, слободарску и непобедиву Србију - рекао је председник Србије Александар Вучић.

Његова светост патријарх српски Порфирије, који је служио парастос жртвама НАТО агресије, присутнима се обратио речима да свако убиство на било којој тачки света представља трагедију, срамоту и пораз читавог  људског рода.

- Чињеница је непобитна да је тада деветнаест држава учествовало у „каиновском“ злочину, бомбардовању, у разарању нашега народа и наше земље, разарању праћено медијским фабрикама и трговањима истинама и лажима, пласирањем клевета о нама, нашој цркви и нашем народу. Тада смо били смо суочени са бескрупулозним злом и силом која ни тада, као ни било када, није узимала у обзир право и правду. Једини критеријум био је и јесте моћ и сила – рекао је патријарх српски Порфирије.

Патријарх Порфирије у свом обраћању присутнима истакао је снагу молитве.

- Молимо се за нашу браће и сестре пострадале у НАТО агресији на Србију, али се молимо и за све који данас страдају било где, молимо се за мир уопште, за мир света, молимо се за престанак сукоба у Украјини, за мир на Блиском истоку, у Африци, свуда, молимо се да сви разумемо да су људи браћа – рекао је патријарх Порфирије.
 
Обраћајући се окупљенима, Српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик подсетио је да ја НАТО савез бомбардовање СРЈ прогласио хуманитарном операцијом, а да су страдала деца и цивили само колатерална штета.

- Преварио сам се када сам очекивао да ће ти људи да се извине. Уживају данас у сећањима на то и мисле да су јунаци не само оног, него и овог времена. Ја не могу да им опростим, учен сам да праштам, али неке ствари не могу. То све није било за остваривање некаквог циља, осим да испробају своје нове технике. Како дете умире које ништа не разуме? Да ли они који су то радили, гађали ту децу имају икаквог обзира? Имају ли душу? Како спавају данас?  - рекао је Милорад Додик.

Бојана Жарчанин, тешко повређена као четрнестогодишња девојчица током бомбардовања 1999. године у околини Краљева, рекла је да је те године на празник рада који је проводила са члановима породице, сунчани дан заменио мрак.

- НАТО бомба нам је одузела радост и здравље. Брат Бојан задобио је тешке телесне повреде и данас носи гелер поред срца. Отац и стриц су исто тешко рањени и данас имају видне ожиљке по телу од гелера од НАТО бомби. А ја, ја сам остала без ноге. Поновићу – НАТО бомба нам је одузела радост и здравље, нама цивилима, мени девојчици. Али јак смо ми народ, жилав, издржљив – рекла је Бојана додајући да је захваљујући генима и запосленима у здравственом центру „Студеница“ данас добро.

Она је данас дипломирани економиста, супруга и мајка петогодишње девојчице, додајући да ће можда моћи да опрости, али не и да заборави.

- Не дај боже да се икада икоме рат догоди. Председниче, чувајте нас, чувајте мир и стабилност свих нас. Живела Србија – рекла је Бојана Жарчанин.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
24.03.2022
mp4 (130,27 MB)
Комеморација
24.03.2022
Обраћање председника Вучића
24.03.2022
mp4 (581,77 MB)
Обраћање патријарха Порфирија
24.03.2022
mp4 (353,33 MB)
Обраћање Милорада Додика
24.03.2022
mp4 (295,06 MB)
Обраћање Бојана Жарчанин