Министарство одбране Републике Србије
 
19.03.2022.

Ученици војних школа: повезује нас љубав према отаџбини, жеља за знањем и бављење спортом



Војна гимназија позната је по томе што већ деценијама школује младиће, а од пре неколико година и девојке, који ће једнога дана уписати Војну академију и постати официри Војске Србије, док Средња стручна војна школа образује и васпитава квалитетан подофицирски кадар. Међутим бројни ученици ове две школе неретко излазе из оквира наставног плана и програма, баве се спортом и уметношћу, а знање и вештине често одмеравају са друговима из цивилних школа. 

Предраг, Анђела и Марко пример су младих и амбициозних људи усмерених ка циљу да постану старешине наше Војске, који савршено усклађују своје школске обавезе, таленте и потребе својствене њиховој генерацији. Њихова заједничка порука будућим средњошколцима је да су војне школе прави избор за све које повезује љубав према својој земљи, жеља за знањем и бављење спортом. 

Предраг Ђуричић из Сремске Митровице похађа четврту годину Војне гимназије и себе увелико замишља као официра Војске Србије. Припрема се за пријемни испит у Војну академију, а област која га посебно занима је војноелектронско инжењерство. Такав избор не чуди јер Предраг воли природне науке, посебно математику, што доказује учешћима на бројним такмичењима.

- Сваке године учествујем на градском такмичењу из математике, а ове  године сам прошао на Републичко такмичење које ће бити у мају. За такмичење се припремам кроз редовну наставу, а за све заинтересоване постоји могућност додатне наставе како би се припремили. Школа подстиче научно-истраживачки рад и сваке године шаље ученике у истраживачку станицу Петница. Тамо сам био из области географије, у другој и трећој години, а прошле године сам освојио другу награду на Републичком такмичењу из те области - каже Ђуричић.
 
Предраг се бави гимнастиком и војним вишебојем. Додаје да школа пружа могућност за бављење спортом и истиче да уз добру организацију, може све да се постигне. 

- У Мађарској је било такмичење из Војног вишебоја. Прошле године одржан је први Међународни кадетски куп и то је било прелепо искуство. Војни вишебој састоји се из пет дисциплина: трчање, трчање са гађањем, прелазак полигона са препрекама, бацање бомбе и пливање, а имали смо додатно, топографију и прву помоћ. Ове године спремамо се за други кадетски куп у Мађарској на језеру Балатон – објашњава будући матурант Војне гимназије. 

Анђела Младеновић је прошле године уписала Војну гимназију, а својим успесима доказује да се подједнако може бити успешан и у природним и у друштвеним наукама, али и спорту. Размишља да једног дана упише Медицински факултет ВМА. 
 
- У физици сам освојила друго место на општинском такмичењу и пласирала се на окружно, док из српског језика на Књижевној олимпијади имам директан пласман на окружно такмичење, зато што сам у осмом разреду учествовала на Републичком такмичењу. Такође сам заузела треће место на општинском такмичењу из граматике и пласирала сам се на окружни ниво. Овде се бавим и гимнастиком коју сам почела да тренирам у првом разреду основне школе. Трудим се да све обавезе у вези са градивом решим за време часова учења, а онда се спортом бавим увече кад идемо на секције и у Спортски центар - каже Анђела.

Марко Петровић похађа прву годину Средње стручне војне школе на смеру Ратно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана. Каже да му је та школа била први избор и да није имао дилему при упису. Марко је освојио прво место на општинском такмичењу из физике, а предстоји му и градско такмичење. Наглашава да су предности похађања војних школа вишеструке.

- Предност је што су школовање, као и прибор, смештај, храна бесплатни, а на крају нас чека сигуран посао. Најбољи ученици могу да конкуришу за Војну академију и да напредују у каријери. Све што научимо овде моћи ћемо да применимо у пракси. Ако будем имао одличан успех пробаћу да конкуришем за Војну академију - каже Петровић који ће, на крају школовања постати подофицир Војске Србије.
 
Храбри, одважни и амбициозни дечаци и девојчице који би да крену Предраговим, Анђелиним и Марковим стопама, до 31. марта могу конкурисати за упис у Војну гимназију и Средњу стручну Војну школу “1.300 каплара” у Београду.
 
О начину пријављивања, условима и селекцији за упис у војне школе све потребне информације могу се пронаћи на сајту Министарства одбране - https://www.mod.gov.rs/cir/konkursi-za-upis-u-vojne-skole.
photoФОТОГАЛЕРИЈА