Министарство одбране Републике Србије
 
28.02.2022.

Министри Стефановић и Вулин потписали Споразум о школовању пилота



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и министар унутрашњих послова Александар Вулин потписали су данас Споразум о школовању лица из грађанства за потребе Министарства унутрашњих послова на Војној академији, на студијском програму Војно ваздухопловство.

Након потписивања Споразума министар Стефановић истакао је да је реч о још једној потврди блиске и добре сарадње два министарства.
 
- Важно је да систем одбране земље увек посматрамо као целину и да наше ресурсе користимо тако да грађани Србије имају највише користи. Све оно што смо заједнички радили, и у овом и у претходним мандатима, и у вези са набавком хеликоптера и авиона, модернизацијом наших флота, даје резултате и ти капацитети које имају и наша војска и наша полиција свакако су од изузетног значаја, поготово имајући у виду у каквим временима живимо, и за одбрану наше земље и за обуку наших људи и за пружање помоћи становништву у различитим ситуацијама - рекао је министар Стефановић.
 
Он је додао да у Министарству одбране и Министарству унутрашњих послова раде врхунски пилоти и да су то људи који заслужују и подршку и додатне обуке и усавршавања и набавке опреме, али да држава данас има новца и да то спроведе.
 
- Као што је рекао министар Вулин, поред набавке савремених ваздухоплова, ми данас имамо потребу и да школујемо велики број младих људи да буду пилоти хеликоптера и пилоти авиона. Они данас имају прилику да лете на хеликоптерима попут Х-145, али ту су и "супер пума" које ће добити МУП. И зато морамо да размишљамо и о новим обукама и усавршавањима - рекао је Стефановић.

Он се захвалио Министарству унутрашњих послова што се одлучило да школује своје будуће пилоте кроз војни систем.
 
- То показује да смо јединствени у одлуци да ово буде центар знања за наш целокупни систем одбране, али је и значајно јер у пракси имамо заједничко деловање наша два министарства кроз различите активности и пројекте. На такав начин показујемо и колико смо сложни и јединствени када је безбедност земље у питању – рекао је Стефановић, који је додао да ће се Министарство одбране потрудити да буде најбољи могући домаћин и пружи будућим пилотима МУП-а најбоље могуће школовање.
 
Министар Вулин рекао је да је систем војног школства, без сваке сумње, најпрестижнији систем школства у нашој земљи.
 
- Прошло је пуно времена од како смо изједначили и приватно и државно школство, али оно што војно образовање нуди и што даје својим полазницима и што даје својој држави нисмо успели да нађемо ни у једном другом образовном систему. Зато сам веома поносан што Министарство унутрашњих послова на овај начин остварује потребну, неопходну и нужну сарадњу са Министарством одбране, са војнообразовним системом, јер је ово најсигурнији начин да ће Министарство унутрашњих послова добити квалитетне пилоте и најбоље одшколоване пилоте у овој земљи, и не само у овој земљи - казао је министар Вулин.
 
Он је казао да је поносан на ту могућност и на то што се тако показује да се размишља дугорочно.
 
- У тренутку невоље, сви ми постајемо оружане снаге и не постоје разлике између војног и полицијског пилота, као што не постоји разлика између војног и полицијског хеликоптера. У тренутку када је нашој земљи тешко, а живимо у свету у коме никада не можемо да искључимо да ће бити тешких времена, сви морамо да постанемо једно. Зато школовање полицијских пилота на војним институцијама гарантује да ће, ако то икада буде затребало, бити једна снага, под једном командом, носити исте ознаке и поштовати исте процедуре - рекао је министар Вулин.

Он је изразио захвалност Министарству одбране и министру одбране на могућности и прилици да се на овај начин задовоље све потребе МУП-а за пилотима, јер је и овде и у свету суштинска борба - борба за кадрове.
 
- Лакше ћемо купити хеликоптере и набавити било коју опрему, него што ћемо одшколовати или пронаћи људе. Ово је начин да одшколујемо и пронађемо људе и да будемо сигурни да ће наше потребе као МУП-а бити плански и сигурно задовољене - рекао је министар Вулин.
 
Потписивању Споразума у амфитеатру Школе националне одбране "Војвода Радомир Путник" присуствовали су државни секретар Бранко Живановић, помоћник министра одбране за људске ресурсе Катарина Томашевић, ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник др Горан Радовановић, начелник Школе националне одбране пуковник Мићо Сувајац, начелник Војне академије пуковник др Срђан Благојевић, а делегацију Министарства унутрашњих послова чинили су секретар министарства Зоран Лазић, помоћник министра - начелник Сектора за људске ресурсе Владимир Илић, помоћник директора полиције Драган Васиљевић и командант хеликоптерске јединице Ненад Недић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
28.02.2022
mp4 (84,35 MB)
Потписивање споразума