Министарство одбране Републике Србије
 
18.02.2022.

Обука на ракетним системима за противваздухопловна дејства нева



На локацијама размештаја дивизиона 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства наоружаних ракетним системима „нева“ реализује се редовна обука за борбену употребу овог средства.

Интензивна обука у ракетним дивизионима се реализује током целе године с циљем одржавања и унапређења способности за контролу и заштиту ваздушног простора, а кроз процес обуке пролазе сви припадници ових јединица, од борбених послуга система „нева“ до техничког састава из ракетно-техничких батерија.

У складу са наменом јединица, послуге се обучавају за борбени рад на ракетно-техничким средствима и реализацију основног техничког одржавања, а посебна пажња се поклања тактици употребе ракетног система, па се до аутоматизма увежбавају тактичке радње на маршу, поседање ватреног положаја, поступци током непосредне припреме и извршења гађања циљева у ваздуху.

У обуку је активно укључен и технички састав ракетно-техничких батерија који има кључну улогу у одржавању ракета и њиховој припреми за борбену употребу.

Ракетни систем за ПВД „нева“ намењен је за уништавање циљева у ваздушном простору на малим и средњим висинама и уништавање циљева на земљи и води који се могу радарски осматрати.
photoФОТОГАЛЕРИЈА