Министарство одбране Републике Србије
 
10.02.2022.

Министар Стефановић у "Новом јутру" на ТВ Пинк



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић поручио je, гостујући у „Новом јутру“ на ТВ Пинк, да су иза Здравка Поноша остале скандалозне последице по Војску Србије и да је, након темељног уништавања у време претходног режима, било изузетно тешко обновити војску.

Одговарајући на новинарску констатацију да је у том периоду малтене дошло до одумирања војске, министар Стефановић је истакао да је њеним припадницима тада било јако тешко.

– Мислим да када разговарате са људима, официрима, подофицирима и војницима, људима који су посветили цео живот одбрани отаџбине, који су живели и живе за ту војску, њима је све то ужасно тешко падало. Знате, кадa гледате како вам неко смањује бројно стање из дана у дан, када одлазе они који су најспособнији. Кад кажем одлазе – нису они одлазили својом вољом, одлазили су тако што неко дође једно јутро и каже – вас више нема, не треба више да будете овде, ваше јединице су укинуте – рекао је министар Стефановић.

Он је навео да је претходна власт најпре у периоду од 2001. до 2004. смањила војску за девет хиљада људи, а да је потом од 2005. до 2012. напустио 23.981 официр, подофицир и цивилно лице.

– Дакле, ово је око 33.000 људи који су у то време отерани из војске. Такође, из Војнотехничког института, који је мозак развоја нашег система где инжењери и научници раде на модернизацији наоружања, само у 2005. години 466 људи је најурено. Како ћете да вратите 466 инжењера? Ми смо у претходној години примили, чини ми се деведесетак нових људи, уз велики напор, успели да обезбедимо појачање за ВТИ. А они су 466 отпустили готово у једном дану и рекли тим људима – ваше знање, нама то више не треба – рекао је министар Стефановић.


Укинули су херојске бригаде које су браниле ову земљу, нудили су на продају и тенкове Т-72

Говорећи о такозваним резултатима Здравка Поноша, који је у том периоду прво био заменик начелника Генералштаба Војске Србије и Црне Горе, а затим и први човек Војске Србије, министар је показао и одлуку из тог времена да се расформирају 63. падобранска и 72. специјална бригада.

– Две херојске бригаде које су заиста браниле ову земљу када је било најтеже. Е, ми их сада расформирамо, правимо од њих батаљоне, смањујемо их значајно с бригаде на батаљон. Узимамо “Кобре” које су тада специјални одред и њих спуштамо на батаљон. Узимамо поморске специјалце, односно речне специјалце… Уствари су од четири на крају направили једну. Када једну велику јединицу расформирате и спустите је на мању, губите људе, терате из војске, а пошто је то сада батаљон, одједном имамо вишак наоружања који је настао за једну ноћ. Е, шта да радимо са вишком, који није вишак, него је то постао преко ноћи административном одлуком? Хајде сад да сечемо, уништавамо и продајемо – рекао је министар одбране.

Он је цитирао оглас који је објављен 2007. године када је Здравко Понош био начелник Генералштаба Војске.

– Они нуде на продају, поред тенкова Т-55 о којима се често прича, и бацаче ракета, лансере за противавионско деловање, али и 60  тенкова Т-72! Цене су багателне – објаснио је Стефановић и додао да су тенкови Т-72 озбиљне платформе које су могле да се модернизују као што су модернизовани тенкови Т-72 МС.

Према министровим речима до расформирања нечега у војсци долази када доносиоцу одлуке предлог упути начелник или заменик начелника Генералштаба, што је у то време био Здравко Понош.

– Дакле, када се нешто формира, када се преформира, када се укида, када се растура, то мора да предложи Генералштаб. Значи, Здравко Понош као начелник Генералштаба у то време морао је да седне и да каже „Да, расформирати ову јединицу. Више нам не треба 63. бригада, не треба нам 72. бригада, не треба нам специјалан одред „Кобри“... То све он мора да напише и он је то и написао – рекао је Стефановић.

Он је подсетио и да су одлуком председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића поново формиране 63. падобранска бригада и 72. бригада за специјалне операције.


Срамотан однос према пензионисаним генералима

Он је подсетио и да смо у време претходне власти имали ситуацију да не можемо да подигнемо ни два авиона, јер немамо два исправна.

– У како тешком стању је била војска најбоље се види из интервјуа који је радио хрватски „Национал“ са Здравком Поношем, као начелником Генералштаба. Каже новинар „због недостатка финансијских средстава за гориво, српско ратно зракопловство и његови пилоти нису јако дуго летели, а није било неко време ни обуке. Технички ресурси су при крају. Долазе ли вам предлози да се оно укине“. Је л вама јасно да смо ми били дошли дотле да се новинари, таблоиди из Хрватске, када морам да искористим ту реч, подсмевају Ратном ваздухопловству и Војсци Србије. Они питају нашег начелника Генералштаба “је л планирате да укинете Ратно ваздухопловство, пошто видимо не летите, немате ни авиона, немате ни налета, немате ни горива?“. Такву војску су створили разни Поноши – рекао је Стефановић.

Он се осврнуо и на срамотни однос Поноша као тадашњег начелника Генералштаба према пензионисаним генералима, изнет у интервјуима штампи.

– Каже овако „они једноставно не могу да схвате да више нису део система одбране“, „могу да разговарам са тим људима, да чујемо њихово мишљење, али варају се ако очекују да их послушам“. Што онда да разговарате? Па чекајте, шта значи онда то, можемо да причамо с вама, али већ унапред кажем да то што ви причате ништа не значи. Па онда каже “када бих неко знање могао да стекнем у клубу пензионисаних генерала, седео бих тамо”. То намеће питање пошто је Понош пензионисани генерал, што било шта да слушамо од њега, када сам тврди да неко ко је пензионисан више нема никакво знање – рекао је министар Стефановић.

Министар је подсетио и да је Понош на примедбу да се овде шеткају амерички и други генерали, одговарао да тога има и више него што се региструје у јавности, али не онолико колико би он волео.

– Каже и гору ствар “данас свако од њих који дођу у Београд на студијско путовање има прилику да види Војну академију, Војномедицинску академију да”, пазите сад ово, „да проведе ноћ овде и да види, на крају крајева, жене овог града”. Шта то значи?– упитао је Стефановић.


Ванредна унапређења и станови

Одговарајући на питања, министар је потврдио да је Понош четири пута ванредно унапређен 1996., а затим и 2003, 2005. и 2006. године.

– Унапређиван је у чин пуковника, генерал-мајора и генерал-потпуковника, малтене годину за годину, и потом је постао начелник Генералштаба,  а да при том није командовао јединицом већом од вода. Вод је 30 војника, дакле имали сте командну дужност над 30 војника, није управљао четом, батаљоном, бригадом, неком здруженом формацијом... – рекао је Стефановић, наводећи да није забележено да неко толико пута буде унапређиван ванредно у миру.

Такође, одговарајући на спекулације јавности о Поношевим становима, министар је навео да се Понош као официр скућио 1993. године, управо у време када су се у његовој родној Крајини водиле оштре борбе, и то са станом од 53 квадрата на Новом Београду, док је у септембру 2009. узео стан на Врачару од више од 91 квадрата. Да би га купила, Војска је морала да да војно земљиште на Палилули, а Понош га је потом 2010. и откупио за 1.384.000 динара.

– Дакле, то је петнаестак хиљада евра, али ни то  није у целини, него на, нећете веровати, 480 рата. Не 48! На 480 рата, рата од 3.604 динара за 91 квадрат на Врачару - рекао је министар.

Министар Стефановић је навео да људи у војсци одлично знају ко је Здравко Понош и да се често чује њихово мишљење да је током свог управљања Генералштабом више уништио Војску од НАТО пројектила. Како је министар рекао, јасно је да је Понош данас политичар ком је много популарније да говори о својој војној каријери, али то не мења чињеницу да су последице његовог деловања у Генералштабу скандалозне.

– Уз огромне напоре председника Вучића од 2012. до данас, економија ове земље је све снажнија и успевамо да нашој војсци вратимо стару славу. Четири борбена хеликоптера Ми-35, пет транспортних Ми-17, пет Х-145М Ербасових хеликоптера, шест беспилотних летелица ЦХ-92, Панцир С1, тридесет модернизованих тенкова Т72М... – рекао је министар, истичући да Србија данас снажи своју војску, за разлику од времена разних Поноша у којима су је уништавали.  
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
10.02.2022
Министар Стефановић у "Новом јутру" на ТВ Пинк