Министарство одбране Републике Србије
 
29.12.2021.

Министар Стефановић уручио одликовања припадницима Министарства одбране и Војске Србије



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић уручио је данас одликовања из надлежности председника Републике Србије припадницима Министарства одбране и Војске Србије.

Указима председника Републике, поводом Дана државности – Сретења и Дана Војске Србије, припадници Министарства одбране и Војске Србије одликовани су сребрним медаљама за заслуге и сребрним медаљама за ревносну службу.

- Желим још једном да честитам нашем Дарку, Душанки, Ђорђу, Предрагу, Срђану, Владану, Илији и Јасмини. Они су, рекао бих, заиста права слика нашег система. Ово одликовање завредили су својим људским и професионалним квалитетима, којима представљају пример правог војника, иако наравно међу њима има оних који нису у униформи, доживљавамо их као најбоље војнике Србије, оне људе који су нас на најбољи начин представљали и завредили да председник Александар Вучић додели ова значајна признања – истакао је министар Стефановић.

Он је подсетио да су Дарко Селаковић и Илија Кнежевић прошле године дали све од себе борећи се да очувају здравље нашег народа у војним болницама у Новом Саду и Карабурми и трудили су се да сачувају сваки живот и организују да све функционише беспрекорно.

- Предраг Краљевић и Ђорђе Граовац из Генералштаба и Владан Недељковић из наших оклопних јединица радили су на томе да унапреде функционалне способности и оперативне способности наше војске. Наша драга Душанка учинила је све радећи у Војном музеју да се наша историја не заборави, док је Срђан предано радио на Војној академији са нашом будућношћу, нашим кадетима. Јасмина је била пример колеге за пожелети и то у Сектору за материјалне ресурсе – рекао је министар Стефановић.

Сви они, указао је министар одбране, дали много нашој војсци и нашој Србији кроз свој рад и у годинама за нама.

- Зато им искрено честитам од срца. Такође, желим уз огромно уважавање и пијетет према нашем колеги Љубомиру Гагићу, који је нажалост преминуо после дуге болести, и којем додељујем ово одликовање постхумно, да упутим и речи захвалности његовој породици, супрузи Силвани, која је данас са нама и која је примила ово признање. Иза себе је оставио немерљиви допринос јачању наше Копнене војске и зато смо изузетно поносни, зато што смо га имали у својим редовима – нагласио је министар Стефановић.

Добити одликовање председника Републике, истакао је министар одбране, значајан је тренутак у животу сваког војника, јер је то нешто што остаје у наслеђу, остаје нашој деци, нашим породицама, чува се и тиме се поносе ваша деца и чуваће га и ваши потомци.

- Драге колеге, историја нашег народа је увек била изузетно богата, али испуњена и тешким путевима и са бројним препрекама. Некада су изгледале несавладиве, али смо увек успевали уз огроман рад да то превазиђемо, да остваримо своје циљеве и захваљујући томе, таквој снажној вољи и енергичној борби, да направимо значајан резултат – рекао је министар Стефановић.

Осврнувши се на годину за нама, министар Стефановић је истакао да је она била баш таква, пуна борбе, савлађивања препрека, тешка, али уз постизање многих циљева.

- У њој смо, захваљујући великој подршци председника Вучића, учинили значајни искорак у унапређењу живота и стандарда наших припадника и њихових породица, као и у опремању и модернизацији наше војске. И верујте ми када кажем, а то сте могли да чујете из речи председника у претходним недељама, да је ово тек почетак – поручио је министар Стефановић.

Према његовим речима, нову годину дочекујемо са новим повећањем плата, али и са новим уређајима, новом опремом, новим наоружањем.

- Ако се уздамо у ону, како народ каже, „по јутру се дан познаје“, биће ово једна  и те како добра година. Протекла је била и обележена ковидом-19, некада и пуна рестрикција у нашем свакодневном животу због ове пандемије, али приводећи је крају, желимо да сви они који су одликовани поводом Сретења и Дана Војске, добију своју пригодну свечаност уручења одликовања. Желели смо да и на овај начин покажемо да свако од вас има искрено поштовање наше државе, председника Републике и вашег Министарства, јер сте своје животе посветили отаџбини – рекао је министар Стефановић.

Како је нагласио, добити овако одликовање је велика ствар које доказује посвећеност и колико се воли Србија.

- То је привилегија, признање, али и обавеза за свакога од вас, да наставите да будете узор и колегама у војсци, али и будућим генерацијама војника и свих људи који раде у Министарству одбране и Војсци Србије. Наравно, за вас велики понос, јер сте својим радом и залагањем заслужили овакву врсту признања. Још једном, ја вам честитам. Желим свако добро вама и вашим породицама у предстојећим новогодишњим и божићним празницима и, уз наду да ћемо се сретати са новим признањима и новим победама у које улазимо. Хвала вам још једном – поручио је министар Стефановић.

Сребрну медаљу за заслуге министар Стефановић данас је уручио и потпуковнику др Дарку Селаковићу из Војне болнице Нови Сад.

- Одликовање ми значи много, не само мени већ и мојој породици, као и мојим колегама из Одељења са којима радим, као нешто што је знак доброг пута и доброг рада у смислу решавања здравствених изазова који су се дешавали током пандемије у претходне две године, где смо давали све од себе како би помогли људима – нагласио је потпуковник Селаковић.

Међу награђенима је и потпуковник Срђан Старчевић, наставник на Војној академији Универзитета одбране, одликован сребрном медаљом за ревносну службу.

- Мислим да сваком официру много значи када га одликује његова држава и у том смислу ово одликовање сматрам као велику част. Искористио бих и прилику да захвалим и мојим претпостављенима на Војној академији Универзитета одбране, који су ме за ово признање предложили – истакао је потпуковник Старчевић.

Данашњој свечаности присуствовали су и чланови Колегијума министра одбране и Колегијума начелника Генералштаба.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
29.12.2021
mp4 (121,6 MB)
Уручење одликовања
29.12.2021
mp4 (430,07 MB)
Обраћање министра Стефановића
29.12.2021
mp4 (53,96 MB)
Изјава потпуковника др Селаковића
29.12.2021
mp4 (22,83 MB)
Изјава потпуковника Старчевића