Министарство одбране Републике Србије
 
21.12.2021.

Министар Стефановић: Дивљање у Тирани неће зауставити стварање новог Балкана



Изјава потпредседника Владе и министра одбране др Небојше Стефановића:  
 
„Антисрпске демонстрације у Тирани организовали су они који траже повратак нашег региона у доба ратова, мржње и бетонских граница и бункера. Српску заставу спаљивали су следбеници давно поражених политика Салија Берише, али и свих оних других у региону који не могу да се помире да се данас рађа један нови Балкан, Балкан мира, пружене руке и сарадње. 
Посета председника Вучића Албанији и његови разговори са Едијем Рамом и Зораном Заевом још је један корак ка миру и сарадњи у нашем региону и то је политика која једина може да води у будућност. Онима који су изашли на улице Тиране, дивљали и палили српску заставу, смета Александар Вучић, али им још више смета његова политика која ставља тачку на Балкан као подручје сукоба и мржње и отвара простор за сарадњу и све слободе које нам припадају као делу Европе.
 
Отворени Балкан је иницијатива председника Вучића коју не могу зауставити хулигани из центра Тиране и њихови лидери који живе у мрачној прошлости и не могу да је се одрекну. Ово су немоћни трзаји мржње према својим суседима, наспрам огромне жеље српског, албанског и македонског народа да превазиђу разлике које их раздвајају. Време Берише, његових хулигана и мрачњака одавно је прошло, нова историја Балкана се прави упркос њиховом бесу и дивљању, она ће бити време сарадње, веће трговине, туризма, путовања, запошљавања и инвестиција. Такав Балкан жели огромна већина људи који живе на овим просторима и он ће постати наша реалност.
 
Мир је главна и политика и порука коју носи председник Вучић, зато што добро зна да без мира не можемо да остваримо ни један циљ. Са том политиком и поруком дошао је и у Тирану, а против њега и против Србије коју води устали су људи који то не желе да разумеју, јер се они у миру и сарадњи не сналазе. Балкан коначно окреће леђа сукобима и иде у сусрет свом новом добу мира и просперитета.“