Министарство одбране Републике Србије
 
16.12.2021.

Састанак министра Стефановића са командантом НАТО Здружених снага Напуљ адмиралом Бурком



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић састао се данас са командантом НАТО Здружених снага Напуљ адмиралом Робертом Бурком, који борави у званичној посети Србији.

Министар Стефановић изразио је задовољство досадашњом сарадњом са  Командом здружених снага Напуљ, оцењујући да Република Србија сарађује са свим партнерима на крајње транспарентан начин.

Министар је истакао добру сарадњу КФОР-а и Војске Србије, али и изразио забринутост за безбедност српског становништва на Косову и Метохији, због једностраних потеза привремених приштинских институција. Он је подсетио да је КФОР, чије је деловање у надлежности Команда здружених снага Напуљ, према Резолуцији СБ 1244 и Војнотехничком споразуму, кључни гарант безбедности на Косову и Метохији, чије се надлежности не могу преносити.

- Очекујемо да КФОР, у складу са додељеним мандатом, настави са својом статусно неутралном мисијом, да делује превентивно и обезбеди сигурност и стабилност свим грађанима Косова и Метохије и да настави да интензивно сарађује са Војском Србије – нагласио је министар.    

Адмирал Бурк истакао је да НАТО високо цени своје партнерство са Србијом и достигнути ниво комуникације Војске Србије са КФОР. Он је исказао спремност за наставак заједничког рада на безбедности и стабилности у региону и нагласио да Србија одређује динамику, опсег, интезитет и фокус сарадње са НАТО.

Министар Стефановић навео је да Србија активно учествује у активностима под окриљем Програма Партнерство за мир НАТО, чији је део већ 15 година, и да је веома задовољна постигнутим резултатима.

- Сматрам да смо поуздан партнер у оквиру Програма, који је посвећен заједничким циљевима очувања колективне безбедности и унапређења сопствених одбрамбених капацитета. Реч је о оптималном оквиру наше сарадње са НАТО, јер као војно неутрална земља, ми не тежимо чланству у Алијанси, нити било ком другом војном савезу – рекао је Стефановић.

Министар и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су данас поподне и церемонији примопредаје дужности шефа НАТО Војне канцеларије за везу у Београду између бригадног генерала Томазо Виталеа и бригадног генерала Антонела Занитија.  којој је присуствовао и командант Здружених снага Напуљ адмирал Бурк.

Министар Стефановић захвалио се бригадном генералу Томазу Виталеу на његовом ангажовању и разумевање осетљивости дужности, коју је обављао у Београду, а који су имали велики значај у погледу изградње поверења у нашим односима, што, како је рекао, с обзиром на историју наших односа, свакако није лак задатак.

Пожелевши успех на новој дужности генералу Занитију, истакао је да је уверен да и нови шеф Војне канцеларије разуме сву осетљивост односа Републике Србије са НАТО и позвао га да се сва питања од заједничког интереса решавају на најбржи могући начин и уз узајамно уважавање, отворен и искрен дијалог, јер се, како је рекао, само тако може градити сигурна будућност на простору у којем живимо.

Обраћајући се на церемонији, генерал Бурк је поновио да је Србија важан партнер.

- Церемоније примопредаје дужности су део дуге војне традиције чији је циљ да симболизује континуитет, као и обострану посвећеност неком циљу већем од нас самих. Оне нам дају прилику да размислимо и осврнемо се на то шта добијамо кад радимо заједно ка заједничком циљу – рекао је Бурк.

Одлазећи шеф НАТО Војне канцеларије за везу бригадни генерал Томазо Витале истакао је да већ друга посета адмирала Бурка Србији указује на значај који је увек придавао овој земљи и да ће Србију увек носити у срцу.

- НАТО види Србију као цењеног и поштованог партнера који игра кључну улогу у одржавању мира и стабилности у региону, што је јасно и гласно потврђено ове године на недавно одржаном самиту у Бриселу. Много тога је учињено заједно откад се Србија придружила програму Партнерство за мир и све то је урађено уз потпуно поштовање прокламоване политике војне неутралности Србије, а у складу са основним начелом наших партнерстава – рекао је генерал Витале, пожелвши Србији будућност пуну мира, стабилности и просперитета, уз успешно партнерство с НАТО-ом, као и у оквиру европске породице, којој како је оценио Србија несумњиво припада.

Бригадни генерал Антонело Занити је, после церемонијалног пријема дужности, рекао да НАТО војна канцеларија за везу у Београду игра кључну улогу у унапређењу сарадње и дијалога између НАТО-а и Републике Србије, једне, како је нагласио - дивне земље са богатом историјом и културом.

- Мислим да ће напори Канцеларије да подржи развој наше сарадње у војном, цивилном, научном и дипломатском домену бити од користи за јачање процеса стабилизације региона – истакао је генерал Занити.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
16.12.2021
mp4 (67,99 MB)
Састанак
16.12.2021
mp4 (211,14 MB)
Церемонија примопредаје дужности