Министарство одбране Републике Србије
 
14.12.2021.

Министар Стефановић у ТВ дебати „Реч на реч“ на Радио Телевизији Србије



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић поручио је вечерас, учествујући у ТВ дебати „Реч на реч“ на Радио Телевизији Србије, да Србија данас снажи своју војску, јер желимо, као војно неутрална земља, јаку Војску која може да чува своју Србију и која је посвећена свом народу, те да су управо зато потребна улагања у ту Војску.

Теме дебате, у којој су учествовали Бојан Торбица, Драган Крсмановић и Константин Самофалов, биле су може ли Србија да финансира систем одбране који је спреман да одговори безбедносним изазовима и да ли би враћање редовног служења војног рока било један од начина да се одбрамбени систем оснажи.  
 
Дебатујући на ове теме, министар Стефановић је истакао да је Србија данас озбиљна, снажна, добро организована држава која има озбиљну војску.
 
- Озбиљну војску, зато што је 2012. године у време када је председник Вучић био министар одбране, схватила колико је војска разорена и смањена у периоду од 2003. до 2012. године. Говоримо о периоду у ком је готово 30.000 људи напустило војску или је отпуштено или најурено из војске. И знају то и официри, подофицири и војници. Њена моћ је у то време доведена на тако ниске гране и то не, наравно, захваљујући часним и професионалним војницима, него захваљујући онима који су тада управљали земљом  – истакао је министар Стефановић, наводећи да се од 2012. ради на опоравку и снажењу практично разорене војске.
 
Према његовим речима, за грађане Србије је важно да њихова земља обезбеди да Војска буде добро опремљена, да буде снажна да може да их заштити и сачува њихов миран сан.
 
- А претходна власт је, нажалост, разорила ту војску. Војници нам нису имали ни чизме, а да не говорим о авионима! Знате ли како је изгледала стајанка, где треба да стоји наш дежурни ловачки пар? Није могло да се назове пар, јер нисмо имали два исправна авиона. Па то је страшно, нису могла да узлете два исправна авиона – рекао је министар, истичући да Војска Србије данас има 14 авиона МиГ-29.
 
„Да не говоримо да битке на Паштрику и Кошарама, нити одбрану земље од НАТО агресије, нису смели ни да се помену“, додао је министар. Одговарајући на тврдње саговорника да су у време претходне власти плате у Војсци Србије биле високе, министар је рекао да су то бесмислице.
 
- Ево, 2012. године у еврима, значи по курсу који је тада био, официри су имали просечна примања, а ту спадају и додаци и дневнице, 694,6 евра, данас су 1.070,7 евра. Подофицири су имали 521,1 евро, а данас 802,5. Војници - 338 евра примања, а данас 545 евра просечно. Дакле, скандалозно мале плате су тада биле. Ми се боримо да и ове буду веће, јер нису довољно велике – нагласио је министар.

Он је додао да отпуштање током само две године у време претходног режима око 600 инжењера Војнотехничког института и чињеница да је у том истом Институту само у овој години запослено око 150 истраживача показује разлику између претходне и садашње власти.
 
- Разарање војске, које су спроводили Борис Тадић и Демократска странка и сви они заједно, нешто је за шта немају ниједан контрааргумент. Нема одговора ни како војник није имао чизме, како нисмо могли два, а у неким данима ни један авион да имамо, а како сада можемо да имамо и „Лазаре“ и „Норе“ и „Милоше“, да купујемо и нове авионе, хеликоптере и нове „панцире“. Ништа старо, ништа од Тита наслеђено, већ ново, захваљујући председнику Вучићу и свему оном што је спроведено у реформама у овој земљи. То су кључне ствари, да данас војник, подофицир и официр имају бољу плату, да имају нормалну униформу, да имају квалитетне чизме, да данас више од 1.500 људи у овој години решава стамбено питање – рекао је Стефановић.
 
Како је навео, зато што се председник Вучић понаша другачије од претходног режима који је уништио војску, какo сами официри кажу, више него НАТО бомбе.
 
- Толико су им те њихове реформе биле одличне – истакао је Стефановић и упитао како то мисле да је породица професионалног војника, који је добијао плату од 270 евра, могла да преживи с тим.

Он је истакао и да, за разлику од тих времена, данас припадници Војске могу да купе и станове, по бенефицираним ценама, у целој земљи.

- Купити данас у Београду по цени од 500 евра по квадрату је заиста снажна бенефиција и то је оно што је председник Вучић успео да издејствује захваљујући економском снажењу наше земље. Ми смо се изборили у Министарству да обезбедимо да и војници по уговору имају право да подигну кредит код банака. Ми желимо јаку Војску, као војно неутрална земља, желимо јаку војску која може да чува своју Србију и која је посвећена свом народу и зато су потребна улагања у ту војску – рекао је Стефановић.

Према његовим речима,  погрешно је, како то опоненти размишљају, да политичари треба да одлучују шта од наоружања и опреме треба да се купује.

- У Војсци постоји Управа за развој и опремање, која даје предлог шта треба да се купи и онда се то спроводи кроз Министарство. Све је врло транспарентно, дакле на предлог Генералштаба, најстручнијих људи у нашој земљи – нагласио је Стефановић, додао да је скандалозна помисао да се на било ком месту сем у Генералштабу ВС одлучује коју ћемо војну опрему имати.

Како је додао, такође улагања у Војску и мотивисање људи за служење војног рока иду руку пoд руку.

- Апсолутно је могуће и једно и друго. Као што је председник Вучић и рекао, пре само неколико дана када смо имали састанак са војним руководством и представницима наше наменске индустрије, ми хоћемо да инвестирамо и у веће плате и у нову технику. Такође, повећали смо и плате војницима на добровољном служењу војног рока и полазницима Школе резервних официра. Ти људи су данас неупоредиво боље плаћени. Данас је плата војника који добровољно служи војни рок 36.000 динара месечно, исто толико и за слушаоца Школе резервних официра. Биле су само 18.000, а и мање од тога – нагласио је министар.

Када је реч о редовном служењу војног рока, министар је нагласио није донета било каква одлука до сада, јер као озбиљна земља желимо озбиљну јавну дебату.
 
- Одлука није донета, јер као озбиљни и одговорни људи разматрамо све могуће аспекте. Знамо да војска није само да ратује, већ и да помаже становништву у свим ситуацијама, и хоћемо да са нашим народом озбиљно разговарамо о овој теми – нагласио је Стефановић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА