Министарство одбране Републике Србије
 
02.12.2021.

Изашао је нови број "ОДБРАНЕ"



Месец иза нас прошао је у знаку низа активности чији је циљ даље јачање војске на свим пољима. Обука, партнерска сарадња, ради унапређења интероперабилности, модернизација и опремање, контакти на плану међународне војне сарадње – само су део важних активности Министарства одбране и Војске Србије, које вам представљамо у рубрици У ФОКУСУ.

СТАЈНА ТАЧКА, поводом Дана Копнене војске, доноси причу о актуелном тренутку тог вида, који се мења из дана у дан, како формирањем нових гарнизона и јединица, тако инвентивношћу и новинама у обуци и модернизацијом.

У жељи да изађемо у сусрет очекивањима читалаца, у рубрици СИСТЕМ доносимо низ садржајних и брижљиво одабраних текстова, илустрованих атрактивним фотографијама наших фоторепортера. Отвара је прича о Инжињеријском батаљону Треће бригаде Копнене војске, уз напомену да је тешко побројати сва места, полигоне и војне објекте на којима су старешине и војници прокупачког инжињеријског батаљона изводили захтевне инжињеријске, пионирске или пиротехничке радове. Ту је и запис о томе како је војска, на најлепши начин, још једном доказала посвећеност традицији и свом народу, тиме што су њени ваздухопловци помогли Епархији милешевској да на брдо изнад манастира Милешеве постави Часни крст.

У рубрици СИСТЕМ читајте и како је протекао други део „Тетрис изазова” у 98. Ваздухопловној бригади, односно како „одозго” изгледају хеликоптери те јединице која је током месеца за нама обележила и свој дан, али и причу о потпуковнику проф. др Драгану Памучару, једном од најутицајнијих и најцитиранијих светских експерата у области операционих истраживања, посебно у логистици и саобраћају. Ту је и подсећање како изгледа усавршавање официра за квалитетнију сарадњу с медијима, које организује Управа за односе с јавношћу, прича о Саобраћајној служби у Војсци Србије, која је важан чинилац оперативне способности, као и о Ваздухопловномедицинском институту, чији су људи непрекидно уз пилоте и летаче, како би их учили и увежбавали да што боље поднесу изазове те узбудљиве професије.

У рубрици ВОЈНА ТЕХНИКА „Одбрана” доноси текст о једном од најпрестижнијих сајмова ваздухопловства, ваздухопловног наоружања и војне опреме у свету „Dubai Airshow 2021”, који је одржан је од 14. до 18. новембра у Уједињеним Арапским Емиратима, а у рубрици ГЛОБАЛНО читајте о „Пешадији са морских таласа”, која представља посебан род поморских снага или посебан облик пешадијских јединица намењен за учешће у поморским операцијама или коришћење у виду ударних снага другим облицима борбених дејстава.

У рубрици КУЛТУРА сазнајте како је протекла београдска премијера филма „Седам хиљада душа”, који потресно сведочи о страдању српских и руских војника и интернираних цивила у аустроугарским логорима Јиндриховице и Браунау, на територији данашње Чешке Републике. Ту је и текст који најављује децембарску изложбу Петра Лубарде у Галерији Дома Војске Србије, као и текст о речном монитору „Сава”, својеврсном „Музеју на таласима”.

Децембарска „Одбрана”, у рубрици „ПОРТРЕТ” доноси причу „о патриотизму, ваздухопловству и хуманости”, са Зораном Павић, а ту је и текст „Хероји су део нас”, објављен поводом Дана војних ветерана. У рубрици ИСТОРИЈА препоручујемо вам текст настао поводом тридесет година од јединствене акције у историји Војногеографског института, пресељења његове штампарије из Сарајева, као и потресно штиво о српским ратним заробљеницима у Првом светском рату под насловом „Хронологија 72.553 смрти”.

Много је разлога да на време обезбедите свој примерак децембарског издања „Одбране” – магазина који се чита и чува.
                                                                                  
САДРЖАЈ ОДБРАНЕ 355
 
НАСЛОВНА
 
Стр. 2
ИМПРЕСУМ И САДРЖАЈ
 
УВОДНИК
Стр. 3
ИСТОРИЈА КОЈУ ЖИВИМО
 
 
У ФОКУСУ
Стр. 4
Активности Министарства одбране и Војске Србије током новембра
НАЈВЕЋА СНАГА СУ ЉУДИ
Стр. 8
Вежбе српских специјалаца с колегама из оружаних снага САД и Турске
ПАРТНЕРСКА САРАДЊА И ИНТЕРОПЕРАБИЛНОСТ
 
СТАЈНА ТАЧКА
Стр. 10
Копнена војска
У СКЛАДУ СА ЗАХТЕВИМА ВРЕМЕНА
 
СИСТЕМ
Стр. 18
Инжињеријски батаљон Треће бригаде Копнене војске
СИМБОЛ ИНЖИЊЕРИЈЕ
 
Стр. 24
Ваздухопловци Војске Србије поставили Часни крст на врху Титеровац изнад Милешеве
ПРИВРЖЕНИ СВОМ НАРОДУ
 
Стр. 26
У 98. ваздухопловној бригади
„ТЕТРИС ИЗАЗОВ” ЗА ХЕЛИКОПТЕРЕ
 
Стр. 30
Потпуковник проф. др Драган Памучар
МАГ АЛГОРИТМА
 
Стр. 33
Усавршавање официра за односе са јавношћу
КВАЛИТЕТНИЈА САРАДЊА СА МЕДИЈИМА
 
Стр. 34
Саобраћајна служба у Војсци Србије
ВАЖАН ЧИНИЛАЦ ОПЕРАТИВНЕ СПОСОБНОСТИ
 
Стр. 38
Ваздухопловномедицински институт
СА ЛЕТАЧИМА И ЗА ЛЕТАЧЕ
 
ВОЈНА ТЕХНИКА
Стр. 42
У Емиратима одржан „Dubai Airshow 2021”
САЈАМ НОВИХ ТЕХНИЧКИХ ДОСТИГНУЋА И ЗНАЊА
 
ГЛОБАЛНО
Стр. 46
Специјалне јединице света
ПЕШАДИЈА С МОРСКИХ ТАЛАСА
 
КУЛТУРА
Стр. 51
Дом Војске Србије
СЕДАМ ХИЉАДА ДУША
 
Стр. 52
У сусрет значајној изложби у Галерији Дома Војске Србије
ЛУБАРДА ЈЕДНА ПРИЧА
 
Стр. 56
Речни монитор „Сава”
МУЗЕЈ НА ТАЛАСИМА
 
ПОРТРЕТ
Стр. 58
Са Зораном Павић о патриотизму, ваздухопловству и хуманости
ЛЕТИ СА МНОМ
 
ТРАДИЦИЈА
Стр. 61
Поводом Дана војних ветерана
ХЕРОЈИ СУ ДЕО НАС
 
ИСТОРИЈА
Стр. 64
Тридесет година од пресељења штампарије Војногеографског института из Сарајева
ВЕЛИКИ ТРАНСПОРТ
 
Стр. 64
Српски ратни заробљеници у Првом светском рату
ХРОНОЛОГИЈА 72.553 СМРТИ
 
ЉУДИ И ДОГАЂАЈИ
Стр. 77
Три деценије од завршетка школовања 44. класе Војне академије
ПОСЛЕДЊА ЈУГОСЛОВЕНСКА ГЕНЕРАЦИЈА
 
ОГЛАСИ
Стр. 78
Сервисне информације, конкурси