Министарство одбране Републике Србије
 
11.11.2021.

Положени венци поводом Дана примирја у Првом светском рату



Поводом Дана примирја у Првом светском рату, делегације Министарства одбране и Војске Србије положиле су данас венце и одале пошту страдалима. 

Заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић и командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-потпуковник Душко Жарковић били су у пратњи генералног секретара председника Републике Сузане Пауновић, која је положила венац на Споменик Незнаном јунаку на Авали.
Делегација Министарства одбране и Војске Србије, коју је предводио заменик команданта Команде за обуку бригадни генерал Никола Дејановић, положила је венац крај Спомен костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату на Новом гробљу на централној државној церемонији поводом Дана примирја у Првом светском рату.

У оквиру обележавања Дана примирја, делегација Министарства одбране и Војске Србије венац је положила и на Француском војном гробљу, крај Спомен-костурнице руских војника страдалих у Првом светском рату и на Гробљу Комонвелта.

После четири године ратних збивања, на данашњи дан 1918. године, у 11 часова, окончана су оружана дејства у Великом рату. Као сећање на милионе страдалих, сваке године 11. новембра тачно у 11 часова широм света одржавају се манифестације одавања почасти пострадалим војницима, официрима и цивилима. Спомен костурница бранилаца Београда сведочи о јунаштву и страдању српских војника у Великом рату.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
11.11.2021
mp4 (60,8 MB)
Полагање ванца на Споменик Незнаном јунаку
11.11.2021
mp4 (83,34 MB)
Полагање ванаца на спомен обележја на Новом гробљу