Министарство одбране Републике Србије
 
03.11.2021.

Министар Стефановић разговарао са генералом Русин-Сендијем



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић разговарао је данас са командантом Мађарске војске генерал-потпуковником Ромулусом Русин-Сендијем, током његове званичне посете Републици Србији.
 
Министар Стефановић истакао је да Србија и Мађарска негују пријатељске односе, уз успостављен политички дијалог на високом нивоу, којем печат дају чести сусрети председника Републике Србије Александра Вучића и премијера Мађарске Виктора Орбана.
 
Стефановић је захвалио на бројном учешћу припадника Мађарске војске у саставу КФОР и изразио очекивање да ће преузимање позиције команданта КФОР од стране генерал-мајора Ференца Кајарија допринети унапређењу укупне регионалне безбедности, али пре свега Срба на Косову и Метохији.

Изражавајући задовољство успостављеним нивоом сарадње у области одбране, министар Стефановић посебно је нагласио значај реализације билатералних и мултилатералних вежби у којима учествују две војске. Он је, такође, пренео опредељење за интензивирање војнотехничке сарадње.
 
Генерал Русин-Сенди сагласио се да добросуседске односе у последњем периоду прати приметан позитиван тренд у политичком и војном аспекту.  Он је изнео очекивање да ће се сарадња у области одбране, посебно војно-војна, у наредном периоду кретати узлазном линијом.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
03.11.2021
mp4 (53,18 MB)
Састанак