Министарство одбране Републике Србије
 
01.11.2021.

У новом броју "ОДБРАНЕ"



У новембарском броју магазина „Одбрана” припремили смо велики број занимљивих тема. Месец за нама прошао је у знаку интензивних активности међународне војне сарадње, које су се већим делом одвијале на маргинама Међународног сајма наоружања и војне опреме „Партнер” и Самита несврстаних. У рубрици У ФОКУСУ бележимо и два веома важна сусрета које је министар Стефановић имао са министрима одбране Аустрије и Турске, као и низ активности у систему одбране, које су октобар учиниле још једним веома динамичним месецом у години која се ближи крају.

Рубрика СТАЈНА ТАЧКА посвећена је јубилеју шест деценија постојања Покрета несврстаних, чији је београдски самит, речима „добро дошли кући”, отворио председник Србије Александар Вучић.

У изузетно садржајној рубрици СИСТЕМ читајте о активностима јединица Војске Србије које су и током месеца за нама вежбале и обучавале се за најзахтевније изазове. На нишком војном аеродрому „Наредник-пилот Михајло Петровић” 63. падобранска бригада обележила је свој дан. Припадници 250. ракетне бригаде за ПВД с колегама из Ракетних јединица Ваздушно-космичких снага ОС Руске Федерације успешно су реализовали бојева гађања циљева у ваздушном простору и на земљи, о чему сведоче атрактивне фотографије наших фоторепортера. Истовремено, српски пилоти с руским колегама су шести пут успешно извели летно-тактичку вежбу БАРС 2021, коју су, по традицији, обележили изузетна обученост, добра комуникација и дух пријатељства српских и руских пилота.

Војска Србије ојачала је ешелон резервиста. Управо тако гласи наслов текста о завршетку обуке војника из резервног састава који нису служили војни рок с оружјем. Рубрика СИСТЕМ доноси и текст о Међународном курсу напредне прве помоћи у Центру за обуку логистике, као и причу о прослави храмовне славе у Речној флотили. У централној рубрици магазина „Одбрана” је и текст о Школи националне одбране „Војвода Радомир Путник”, која од 10. августа ове године носи име прослављеног српског војсковође, као и ауторски текст пуковника др Мирјане Миленковић о две деценије постојања Центра за мировне операције, који свој дан обележава 17. новембра.

СИСТЕМ затвара атрактивна прича о „тетрис изазову” у 98. ваздухопловној бригади. „Одговор захтевима бојишта у 21. веку” наслов је текста у рубрици АРСЕНАЛ, који, на 12 страна, доноси детаљну ретроспективу онога што смо видели на до сада највећем сајму наоружања и војне опреме „Партнер 2021”.
За коју је фотографију (објављену у европским војним гласилима) „Одбрана” добила прву награду Европске асоцијације војних новинара – EMPA такође ћете сазнати у новембарском издању Вашег магазина, који, у рубрици КУЛТУРА, уз текст о 73. годишњици Војнофилмског центра „Застава филм” доноси и атмосферу с премијере њиховог најновијег документарног филма „Бранили су небо отаџбине”. У рубрици КУЛТУРА читајте и како су Дани европске баштине обележени у Дому Војске Србије.

О авијатичару Тадији Сондермајеру, који је остао запамћен као велики патриота и човек који је уздигао национално ваздухопловство до размера за поштовање свих генерација које су га следиле, читајте у рубрици ИСТОРИЈА из пера Мирјане Новаковић Мунишевић.

Много је разлога да на време обезбедите свој примерак новембарског издања „Одбране”.

 
САДРЖАЈ ОДБРАНЕ 354
 
НАСЛОВНА
 
Стр. 2
ИМПРЕСУМ И САДРЖАЈ
 
УВОДНИК
Стр. 3
О Слободи и Србима
ОПИРУЋИ СЕ ПРЕМА СВЕТЛОСТИ
 
У ФОКУСУ
Стр. 4
Активности Министарства одбране и Војске Србије током октобра
СИГУРНОГ КОРАКА И УЗДИГНУТЕ ГЛАВЕ
 
СТАЈНА ТАЧКА
Стр. 10
Београд 1961–2021.
ШЕЗДЕСЕТ ГОДИНА ПОКРЕТА НЕСВРСТАНИХ
 
СИСТЕМ
Стр. 18
Обележен Дан 63. падобранске бригаде
НЕБО ТРЕБА ДОЖИВЕТИ
 
Стр. 26
Међународна вежба „Словенски штит 2021”
МОЋНА БОРБЕНА ВОЗИЛА НА ВАТРЕНОМ ПОЛОЖАЈУ
 
Стр. 30
Међународна летно-тактичка вежба БАРС 2021
ЛЕТ КОЈИ ТРАЈЕ
 
Стр. 32
Завршена обука војника из резервног састава који нису служили војни рок с оружјем
ОЈАЧАН ЕШЕЛОН РЕЗЕРВИСТА
 
Стр. 34
Међународни курс напредне прве помоћи у Центру за обуку логистике
ЗНАЊЕ СПАСАВА ЖИВОТЕ
 
Стр. 35
Прослава храмовне славе у Речној флотили
У СЛАВУ ЗАШТИТНИКА
 
 
Стр. 38
Школа националне одбране
ПОГЛЕД У БУДУЋНОСТ
 
Стр. 44
Две деценије постојања Центра за мировне операције
ГОДИНЕ УСПЕХА
 
Стр. 48
„Тетрис изазов” у 98. ваздухопловној бригади
СКЛАПАЊЕ КОЦКИЦА ЛЕПОТЕ
 
АРСЕНАЛ
Стр. 52
Десети јубиларни „Партнер 2021”
ОДГОВОР ЗАХТЕВИМА БОЈИШТА У 21. ВЕКУ
 
ПОВОДИ
Стр. 64
Магазину „Одбрана” прва награда за фотографију објављену у европским војним гласилима
ВЕЧНОСТ ТРЕНУТКА
 
КУЛТУРА
Стр. 68
Дани европске баштине у Дому Војске Србије
ЧУВАРИ ТРАДИЦИЈЕ И ВОЈНОГ ЕТОСА
 
Стр. 70
Поводом Дана ВФЦ „Застава филм”
ХРОНИЧАР РАЗВОЈА СРПСКЕ ВОЈСКЕ
 
ИСТОРИЈА
Стр. 74
Тадија Сондермајер – из ризнице Музеја ваздухопловства
ЧОВЕК КОЈИ НАС ЈЕ УВЕО У МОДЕРНО ДОБА
 
ОГЛАСИ
Стр.80
Сервисне информације, конкурси
 
К-3
Сервисне информације, конкурси