Министарство одбране Републике Србије
 
01.10.2021.

У новом броју „ОДБРАНЕ”



У октобарском броју магазина „Одбрана” припремили смо доста занимљивих тема.
 
Не рачунајући уобичајене активности у систему одбране, међу којима су и вежбе, чији је заједнички циљ унапређење оперативних способности војске и њене интероперабилности, могло би се рећи да су месец за нама обележила два догађаја. Први, свечано обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе, нацији је донео свечарско расположење, а други, провокативна акција приштинских власти на северу Косова и Метохије, узнемирио је грађане наше јужне покрајине, након чега је Србија послала одлучан одговор да је кадра и способна да у сваком тренутку сачува мир и сигурност својих грађана. Рубрика У ФОКУСУ стандардно доноси пресек активности у Министарству одбране и Војсци Србије у месецу који претходи новом издању „Одбране”.
 
Рубрика СТАЈНА ТАЧКА посвећена је свечаној заклетви нових потпоручника Војске Србије, који су на путу до прве официрске розете прошли многа искушења, окушали се у учењу онлајн и вежбали у специфичном, због пандемије делом и затвореном окружењу.
 
Осим детаља са свечаности, којој је присуствовао највиши државни и војни врх, доносимо сведочења најуспешнијих о изазовима кроз које су прошли и радости због првих постављења.

Током месеца за нама Војска Србије вежбала је самостално, али и са партнерским војскама. Управо на том сегменту, који вам представљамо у изузетно садржајној рубрици СИСТЕМ, радили су припадници 250. ракетне бригаде за ПВД, који су у Бугарској, с ракеташима из оружаних снага те земље, успешно реализованог бојево гађање циљева у ваздушном простору. Доносимо текстове са вежби „Небески мост 21” падобранаца наше 63. и америчке 173. падобранске бригаде, баш као и припадника Војске Србије који су с колегама из мађарске војске и Националне гарде Охаја успешно реализовали међународну вежбу „Комшије 21”. Припадници Управе за војно здравство, у саставу Балканских војномедицинских снага (BMTF), учествовали су на вежби „Северна Македонија 2021”, а јединице Прве бригаде Копнене војске и Речне флотиле реализовале су вежбу „Тиса 2021”, у оквиру које су увежбаване сложене радње и поступци приликом извођења нападне операције на копну и води.
 
У рубрици СИСТЕМ читајте и о јубиларној вежби „Гвоздени мачак 2021” речних јединица Србије и Мађарске, реализованој на тему „Заштита речног саобраћаја” на реци Тиси код Титела и о нашим возачима који су на Међународним војним играма у Руској Федерацији остварила велики успех и освојили седам медаља. Ту су и одјеци са „Чувара реда”, међународног такмичење јединица војне полиције које је завршено победом екипе Војске Србије, као и текст о припадницима Четврте бригаде КоВ у мултинационалној операцији UNIFIL на југу Либана.

Садржајну најаву јубиларног 10. Међународног сајма наоружања и војне опреме „Партнер 2021”, који ће, како се очекује, бити одржан у октобру, уз историјат те реномиране манифестације, читајте у рубрици ТЕХНИКА.
 
Инциденти и катастрофе у којима учествују подморнице спадају у догађаје који привлаче велику пажњу јавности. ГЛОБАЛНО доноси причу „Хладноратовска мистерија” о судбини подморнице К-129. У истој рубрици је и текст о одласку немачког канцелара Ангеле Меркел са политичке сцене.
 
У рубрици КУЛТУРА, након недавне промоције књиге „Кошаре и Паштрик – српски Термопили”, генерала Небојше Павковића и контраадмирала Бошка Антића, у издању Медија центра „Одбрана”, представљамо вам то дело, а пишемо и о премијери филма снимљеног поводом 40 година од формирања херојске 125. моторизоване бригаде.
 
За крај, тематски оквир ИСТОРИЈА поводом Дана оклопних јединица доноси причу о увођењу тенкова у нашу војску.
 
Много је разлога да на време обезбедите свој примерак октобарског издања „Одбране”. Магазина који се чита и чува.


                                                              САДРЖАЈ ОДБРАНЕ 353
 
НАСЛОВНА
 
Стр. 2
ИМПРЕСУМ И САДРЖАЈ
 
УВОДНИК
Стр. 3
КО СМЕ, ТАЈ МОЖЕ
 
У ФОКУСУ
Стр. 4
Активности Министарства одбране и Војске Србије током септембра
ПАТРИОТИЗАМ И ЉУБАВ ПРЕМА СРБИЈИ
 
СТАЈНА ТАЧКА
Стр. 10
Свечана промоција нових потпоручника
ДАН КОЈИ СЕ ПАМТИ
 
СИСТЕМ
Стр. 18
У 250. ракетној бригади за ПВД
ЕФИКАСАН СПОЈ МЛАДОСТИ И ИСКУСТВА
 
Стр. 22
Вежбе у септембру
У ВАЗДУХУ, КОПНУ И ВОДИ
 
Стр. 24
„НЕБЕСКИ МОСТ 21”
 
Стр. 25
„КОМШИЈЕ 21”
 
Стр. 26
„СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА 2021”
 
Стр. 27
„ТИСА 2021”
 
Стр. 28
Јубиларни „Гвоздени мачак 2021”
ДЕЦЕНИЈА САРАДЊЕ РЕЧНИХ ЈЕДИНИЦА ВОЈСКИ СРБИЈЕ И МАЂАРСКЕ
 
Стр. 32
Возачи Војске Србије на Међународним војним играма
ИСКУСТВА ВОЈНОГ РЕЛИЈА
Стр. 37
Одјеци „Чувара реда”
УТЕМЕЉИВАЊЕ ТРАДИЦИЈЕ
 
Стр. 40
Припадници Четврте бригаде КоВ у мултинационалној операцији UNIFIL
ДРИНА НА ЈУГУ ЛИБАНА
 
ТЕХНИКА
Стр. 44
Јубилеј Међународног сајма наоружања и војне опреме
УСПЕШНА МИСИЈА „ПАРТНЕРА”
 
ГЛОБАЛНО – СУКОБИ У СЕНЦИ
Стр. 58
Судбина подморнице К-129
ХЛАДНОРАТОВСКА МИСТЕРИЈА
 
ГЛОБАЛНО – ПОРТРЕТ
Стр. 62
Одлазак Ангеле Меркел са политичке сцене
ЖЕНА КОЈА ЈЕ ПРОМЕНИЛА НЕМАЧКУ
 
КУЛТУРА
Стр. 68
Нове књиге: „Кошаре и Паштрик – српски Термопили”
ВИСОКА ЈЕ ЦЕНА СЛОБОДЕ
 
Стр. 71
Филм о 125. херојској бригади
НА ПОСЛЕДЊОЈ ЛИНИЈИ ОДБРАНЕ
 
ИСТОРИЈА
Стр. 72
Поводом дана оклопних јединица
НАШИ ПРВИ ТЕНКИСТИ
 
ОГЛАСИ
Стр.78
Сервисне информације, конкурси